eur:
393.19
usd:
367.87
bux:
66054.22
2024. április 24. szerda György
New York, 2012. február 13.2011. július 13-i felvétel a Moodys amerikai hitelminősítő New York-i székházán látható emblémáról. A Moodys 2012. február 14-én kilenc EU-tagállam, köztük nyolc euróövezeti tagország adósosztályzatát, illetve besorolásainak kilátását lerontotta. (MTI/EPA/Andrew Gombert)
Nyitókép: MTI/EPA/Andrew Gombert

Lesújtó a Moody's előrejelzése

A nemzetközi hitelminősítő azzal számol, hogy a világ húsz legnagyobb gazdasági erőcentrumát alkotó csoport, a G20 idei gazdasági visszaesése 4,6 százalék lehet.

A dokumentum összeállítói szerint az idei lejtmenetet jövőre 5,3 százalékos visszapattanás követheti. A hitelminősítő szakértői úgy látják, hogy a G20-országcsoportban fokozatosan kezd helyreállni a gazdaság, nő az árufogyasztás. A koronavírus-járvány esetleg bekövetkező második hulláma miatt azonban igen bizonytalanok a kilátások - jegyezték meg. Annyi most biztosnak látszik, hogy Kína kivételével a G20 valamennyi országában esik a gazdasági aktivitás idén. A G7-ek esetében a Moody's 6,5 százalékos GDP-csökkenést valósínűsít az idei évre, amit jövőre 4,9 százalékos növekedés vált fel.

A felzárkózó országok esetében a GDP idén 1,4 százalékkal csökken, Kínát nem számítva a visszaesés nagyobb, 5,6 százalék lesz, jövőre 4,5 százalék lehet a térség gazdasági növekedése. Kína gazdasága idén 1,9 százalékkal, jövőre 7 százalékkal bővülhet a nemzetközi hitelminősítő szakértőinek az előrejelzése szerint. A Moody's szerint a GDP például Japán esetében 6,1 százalékkal csökken az idén, Olaszországban 10,8 százalékos, Ausztráliában 5,3 százalékos, Dél-Koreában 0,8 százalékos, Mexikóban 10 százalékos, Indonéziában 3,9 százalékos, Argentínában pedig 12 százalékos lehet a gazdasági visszaesés.

A hitelminősítő előrejelzése szerint az euróövezet GDP-je idén 9 százalékkal zsugorodik, jövőre 6,3 százalékkal nő.

A Moody's előrejelzése szerint az Egyesült Államok GDP-je idén 5,7 százalékkal esik, jövőre 4,5 százalékkal nő. Németország esetében az idei 6,7 százalékos gazdasági visszaesést jövőre 5,4 százalékos növekedés követ, míg Nagy-Britanniában idén várhatóan 10,1 százalékkal zuhan a gazdaság teljesítménye, ami jövőre már 7,1 százalékkal nő.

Minden Infostart-cikk a koronavírusról itt olvasható!

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor a Szakma Sztár fesztiválon: "ha csinálsz valamit, csináld világszínvonalon, ez rám is vonatkozik"

Nehéz ugyan szerinte kisilabizálni, hogy mit hoz a jövőt, de a kormány segít abban az MKIK-val összefogásban, hogy megfelelő, korszerű, időt álló képzésben részesülhessenek a fiatalok egy veszélyes világban is - mondta a miniszterelnök egy fiatalok szakmaválasztását segítő fesztivál szónokaként.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×