INFORÁDIÓ 
2020. október 26. hétfő
Dömötör

ausztrália

bozóttűz

tűzvész

Tűzvész pusztít az ausztrál fővárostól, Canberrától délre fekvő Clear Range közelében 2020. január 31-én. A tűz miatt a hatóságok szükségállapotot hirdettek az Ausztrál Fővárosi Területen.

Idén sajátos nevet kapott a különösen pusztító ausztrál tűzvész

Infostart / MTI

Az országban szokás elnevezni a tűzvészeket a kitörés napjáról vagy a pusztítás helyszínéről, így született a Fekete Csütörtök vagy a Fekete Szombat név is, de ez az első eset, hogy a katasztrófát egy hosszabb időszakról nevezték el.

"Fekete nyárnak" nevezte ugyanis Scott Morrison ausztrál miniszterelnök a parlamentben kedden a szeptember óta tartó, immár több mint 30 halálos áldozatot követelő tűzvészek időszakát. Felszólalásában a miniszterelnök hozzáfűzte, hogy noha a tűzvész még nem ért véget, és több terület még mindig életveszélyes, "a mostani katasztrófák megmutatták, hogy Ausztráliát nem lehet legyőzni".

Eközben azonban a törvényhozás épülete körül tüntetők százai gyűltek össze és tiltakoztak a kormány klímapolitikája miatt, valamint azt is felrótták a miniszterelnöknek, hogy decemberben, a tűzvész közepén elutazott a családjával Hawaiira nyaralni.

Az országban szeptember óta több mint 12 millió hektárt emésztettek fel a lángok, és csaknem egymillió állat pusztult el. A múlt héten szükségállapotot hirdettek ki az Ausztrália fővárosi területen is a Canberra déli határában pusztító bozóttűz miatt.

Bredbo, 2020. február 2.
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő Bredbóban 2020. február 2-án.
MTI/EPA/AAP/Sean Davey
Tűzoltók küzdenek a lángok megfékezésén az Új-Dél-Wales államban fekvő Bredbóban 2020. február 2-án.
MTI/EPA/AAP/Sean Davey

Nyitókép: MTI/AP/Rick Rycroft
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018