INFORÁDIÓ 
2020. március 30. hétfő
Zalán

koronavírus

franciaország

vuhan

Francia katona vezeti a koronavírus-járvánnyal sújtott kínai Vuhanból hazatérő utasok buszát a dél-franciaországi Carry-le-Rouet üdülőhelyre 2020. január 31-én. A turistáknak itt 14 napot karanténban kell tölteniük. A francia egészségügyi minisztérium január 30-án jelentette be, hogy már hat koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.

Koronavírus-gyanú egy embernél: megérkezett az első repülőgép a lezárt városból Franciaországba

Infostart / MTI

A franciákat Vuhanból hazaszállító első repülőgép megérkezett egy dél-franciaországi katonai repülőtérre, egy utasnál jelentkeztek a tünetek.

Megérkezett péntek délután a francia állampolgárokat az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból hazaszállító első repülőgép a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre.

A 180 utas között egy olyan ember van, akinél jelentkeztek a betegségre utaló tüntetek, őt elkülönítve egy marseille-i kórházba szállították,

a többieknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen, egy tengerparti nyaralóközpontban kell maradniuk.

"Az érintett embert egyből a Timone kórházba szállították, természetesen kivizsgálják" - mondta Agnes Buzyn egészségügyi miniszter a délkelet-franciaországi Marignane repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján. A tárcavezető korábban személyesen fogadta az Istres repülőtéren a 180 hazatérő franciát.

"Honfitársaink francia földre értek, ez mindannyiunknak megkönnyebbülés. Örülnek, hogy itthon lehetnek, biztonságban érzik magukat, azt hiszem" - fogalmazott a miniszter.

Elmondta, hogy a hazatérőknek - akiknek a Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhely egyik üdülőközpontját jelölték ki karanténnak - alá kellett írniuk egy nyomtatványt, amely szerint két hétig nem hagyhatják el a központ területét.

"Azért jöttem, hogy elmagyarázzam nekik, hogyan fogjuk ellenőrizni őket, hogy maszkot kell viselniük, amikor kijönnek a szobájukból" - hangsúlyozta a miniszter. Jelezte azt is, hogy naponta kétszer megvizsgálják a hazatérőket, megmérik a testhőmérsékletüket.

Egy második repülőgéppel további franciák és más uniós állampolgárok várhatóan vasárnap érkeznek meg ugyanezen katonai repülőtérre.

Carry-le-Rouet településen délután 6 órakor általános tájékoztatót tartanak a helyieknek, akik előzőleg nem tudtak arról, hogy a településen lesz a Kínából hazatérők karanténja.

"A lakosoknak természetesen nem kell semmitől sem tartaniuk (...) a vírus főleg tüsszentéssel terjed, rövid 2-3 méteres távolságról" - mondta a miniszter.

Istres, 2020. január 31.
A koronavírus-járvánnyal sújtott kínai Vuhanból hazaérkező francia utasok buszát biztonsági erők kísérik a dél-franciaországi Carry-le-Rouet üdülőhelyre 2020. január 31-én. A turistáknak itt 14 napot karanténban kell tölteniük. A francia egészségügyi minisztérium január 30-án jelentette be, hogy már hat koronavírus esetet azonosítottak az országban. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.
MTI/AP/Daneil Cole
A koronavírus-járvánnyal sújtott kínai Vuhanból hazaérkező francia utasok buszát biztonsági erők kísérik a dél-franciaországi Carry-le-Rouet üdülőhelyre 2020. január 31-én. A turistáknak itt 14 napot karanténban kell tölteniük. A francia egészségügyi minisztérium január 30-án jelentette be, hogy már hat koronavírus esetet azonosítottak az országban. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból. MTI/AP/Daneil Cole
Carry-le-Rouet, 2020. január 31.
A koronavírus-járvánnyal sújtott kínai Vuhanból hazaérkező, maszkot viselő francia utasok megérkeznek a dél-franciaországi Carry-le-Rouet üdülőhelyre 2020. január 31-én. A turistáknak itt 14 napot karanténban kell tölteniük. A francia egészségügyi minisztérium január 30-án jelentette be, hogy már hat koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.
MTI/EPA/Sebastien Nogier
A koronavírus-járvánnyal sújtott kínai Vuhanból hazaérkező, maszkot viselő francia utasok megérkeznek a dél-franciaországi Carry-le-Rouet üdülőhelyre 2020. január 31-én. A turistáknak itt 14 napot karanténban kell tölteniük. MTI/EPA/Sebastien Nogier

Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier
A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018