eur:
394.4
usd:
362.99
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Francia katona vezeti a koronavírus-járvánnyal sújtott kínai Vuhanból hazatérő utasok buszát a dél-franciaországi Carry-le-Rouet üdülőhelyre 2020. január 31-én. A turistáknak itt 14 napot karanténban kell tölteniük. A francia egészségügyi minisztérium január 30-án jelentette be, hogy már hat koronavírus-fertőzést azonosítottak az országban. Az új koronavírus eddig csaknem tízezer embert fertőzött meg, a halottak száma pedig elérte a 213-at Kínában, valamint szórványos eseteket jelentettek több mint 20 országból.
Nyitókép: MTI/EPA/Sebastien Nogier

Koronavírus: fontos változás Európában

A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak - Európában először - sikerült izolálniuk és sejtkultúrába oltaniuk az új koronavírus törzseit, ami jelentős előrelépést jelent a védőoltás és a kezelés kidolgozásában.

Egész sor kutatás lehetővé vált e lépés megtételével - mondta pénteken Arnaud Fontanet, a Pasteur Intézet Globális Egészségügyi Főosztályának igazgatója sajtótájékoztatón Párizsban.

"Ez egy olyan vírus, amelyet nagyon nehéz izolálni. A kínaiaknak sikerült izolálniuk egy törzset, egy ausztráliai kutatócsoport a héten jutott el idáig, és mi vagyunk az elsők Európában"

- hangsúlyozta az igazgató.

A kutatók az első franciaországi megbetegedéseknél, január 24-én vett mintákat használták, amelyeket már ismert sejtekbe oltottak, hogy így tegyék lehetővé más rokon koronavírusok szaporodását.

Egyes mintavételeknél nem jártak eredménnyel, de ugyanattól a pácienstől levett két minta esetében a sejtek jó része már hétfőn elpusztult, amiből a vírus jelenlétére lehetett következtetni, amit később az elemzés is megerősített - mondta el Sylvie van der Werf, az intézet légzőszervi megbetegedéseket okozó vírusokkal foglalkozó központjának egyik vezetője.

A közép-kínai Vuhanban decemberben megjelent új vírus sejtkultúrába oltása révén alkalmassá válik a kutatásokra. Ki lehet próbálni rajta az ismert vírusölő molekulák hatékonyságát, módosítani lehet a vírust a vakcinajelölt kidolgozása érdekében, illetve tanulmányozni lehet a működését a gyenge pontjait keresve, amelyek segítségével ki lehet dolgozni a kezelési stratégiákat.

A vírus által megfertőzött emberek szervezetében talált antitestek elemzése révén ki lehet egy olyan szerológiai tesztet dolgozni, amely nagy léptékben lehetővé teszi a fertőzés szűrését.

A diagnosztikai gyorstesztekkel ellentétben a szerológiai vizsgálat hosszú távon fontos Sylvie van der Werf szerint. A segítségével kimutatható ugyanis, hogy a vírussal kapcsolatba került emberek közül mekkora arányban fertőződtek meg anélkül, hogy a tünetek jelentkeztek volna, és így pontosabb adatokat lehet kapni a vírus terjedési képességéről.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) pénteken közölte, hogy nem túl hatékony a koronavírus által érintett kínai városokból érkező utasok vizsgálata.

A svédországi székhelyű európai uniós intézmény szakértője, Pasi Penttinen elmondta, hogy az érintett kínai városokból érkezők 75 százaléka még a lappangási időszakban van, így a vizsgálat nem mutatja ki a betegség meglétét, és a tüneteket mutató betegeknél is csak 80 százalékos a vizsgálat hatékonysága.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×