eur:
394.95
usd:
363.54
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Turisták gyalogolnak a tengervízzel elöntött Velencében 2019. november 13-án, miután előző este a heves esőzések nyomán 187 centiméteres, rekord magasságú tengervíz öntötte el a várost. A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka folyamán meghaladta az egyméteres magasságot. Az óvodák, iskolák továbbra is zárva tartanak.  A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a város polgármestere a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el.
Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Andrea Merola

Jelentés Velencéből: így sikerült túl lenni az árvíz nehezén

Velence kedd óta áll víz alatt. Az áradás miatt eddig már ketten meghaltak. Az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít. A turistaként jelenleg is a városban tartózkodó Csorba Katalin az InfoRádióban az árvíz pusztításáról beszélt.

Kedd óta a víz fogságában van az olaszországi Velence, az áradásokban eddig ketten vesztették életüket.

Mint az InfoRádióban Csorba Katalin elmondta, ő maga vasárnap turistaként teljesen gyanútlanul érkezett oda, és semmi jele nem volt annak, hogy napokon belül ilyen áradás jön, noha bevallja, hallottak róla, hogy ilyenkor gyakoriak az áradások.

"A hétfői napunk teljesen eseménytelenül telt, hétfőn este szólt a recepciósunk, hogy ha kedden ki szeretnénk menni a városba, akkor javasolja, hogy szerezzünk be

a turisták számára árult zacskócsizmákból"

- idézte fel a korábbiakat a magyar turista.

Aztán jött a kedd, délelőtt még nem is túl magas vízállással, de később "elég komollyá" vált a helyzet.

Csorba Katalinék a Szent Márk tér mellett rekedtek közvetlenül.

"Éppen egy kompra várunk. Eléggé sok a turista, és ami még abszolút szembetűnő, hogy mekkora pusztítást végzett itt a víz, ma már inkább csak nagyobb tócsák vannak itt, a tengerparti részeken látszik, hogy milyen magas a vízállás" - tette hozzá.

A víz emelkedése mellett a szél is próbára teszi az itt tartózkodókat, a kedd éjjeli vihar letarolta a velencei kávézókat, szállodákat, éttermeket.

A helyiek egyébként felkészülten várták az éjszakát,

az ajtókat körülbelül 70 centi magasan elbarikádozták, a búvárszivattyúk pedig ki voltak készítve,

de erre a magassára azért ők sem számítottak.

"A helyiek nagyon jól kezelik ezt a dolgot, az áradás érkezése előtt órákkal lehetett hallani a különböző szignálokat, amik felhívják a figyelmet arra, hogy közeledik a veszély. Nálunk is jelezték, hogy este 9 óra után ne nagyon hagyjuk el a szállodát, mert veszélyes. Láttuk is, ahogy virágcserepek, hirdetőtáblák repülnek le" - engedett bepillantást a részletekbe Csorba Katalin.

A tűzoltók nagy erőkkel vesznek részt most már a mentési munkálatokban, biztonságossá teszik a feljárókat, gyűjtik a törmeléket, a "kieső" részeket pedig lekordonozták, hogy oda ne menjen senki.

Szerdára Csorba Katalinék már egy hajókirándulást terveztek, ami elvileg nincs veszélyben. "Az élet nem állt meg" - mondta, a turizmusban nincs fennakadás, az üzletek nyitva vannak, közlekedni pedig lehet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×