eur:
394.16
usd:
365.27
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Palackokat szállít kézikocsival egy férfi az elöntött velencei Szent Márk téren 2019. november 12-én, amikor a tengerszint 140 centiméteres emelkedésére számítanak a városban, így a történelmi központ hatvan százaléka víz alá kerül. Velencében bezártak az oktatási intézmények. A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a legmagasabb fokozatú riasztás lépett életbe négy délolasz tartományban, de az ország szinte egészében készültséget rendeltek el.
Nyitókép: MTI/AP/Luca Bruno

Katasztrófa sújtotta övezetté nyilvánították Velencét

Már halálos áldozatai is vannak a velencei árvíznek. Ötven éve nem látott árvíz öntötte el az olaszországi várost. A vízszint elérte a 187 centimétert. Legutóbb 1966-ban mértek ennél magasabb vízszintet 194 cm-t.

Két idős ember életét vesztette az olaszországi Velence városában, amelyet szerdára virradó éjszaka rekord magasságú tengervíz öntött el a heves esőzések nyomán. Velencében továbbra is esik az eső, az erős szél miatt a tengervíz beáramlik a városba, a víz elárasztotta a híres Szent Márk teret is - derül ki az Euronews tudósításából.

A Szent Márk-székesegyházban a vízszint az éjszaka meghaladta az egyméteres magasságot. Az olasz kulturális miniszter válságstábot küldött Velencébe. Az óvodák, iskolák szerdán is zárva tartanak.

Szerda reggelre a vízszint 120 centiméterre süllyedt, de újabb tetőzést várnak a délelőtti órákban 145 centiméteres árszinttel. Az ár érkezését jelző szirénák folyamatosan jelzik a víz emelkedését. Az egy méter fölötti vízszint azt jelenti, hogy több ponton a térdig érő gumicsizma sem elegendő a közlekedéshez.

A város kedd óta víz alatt van, az éjszakai órákban a víz elérte a 187 centiméteres magasságot, ami rekordnak számít: a történelmi feljegyzések szerint ilyen magas vizet 1200 óta csak hat alkalommal mértek eddig. Ez a második legmagasabb az 1966-os után, amikor a Szent Márk téren 194 centimétert mértek.

A velencei Szent Márk-székesegyházat fényképezi egy férfi a derékig érő vízben 2019. november 12-én, amikor a tengerszint 140 centiméteres emelkedésére számítanak a városban, így a történelmi központ hatvan százaléka víz alá kerül. Velencében bezártak az oktatási intézmények. A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a legmagasabb fokozatú riasztás lépett életbe négy dél-olasz tartományban, de az ország szinte egészében készültséget rendeltek el.
MTI/AP/Luca Bruno
A velencei Szent Márk-székesegyházat fényképezi egy férfi a derékig érő vízben 2019. november 12-én, amikor a tengerszint 140 centiméteres emelkedésére számítanak a városban, így a történelmi központ hatvan százaléka víz alá kerül. Velencében bezártak az oktatási intézmények. A nagy mennyiségű csapadék és a viharok miatt a legmagasabb fokozatú riasztás lépett életbe négy dél-olasz tartományban, de az ország szinte egészében készültséget rendeltek el. MTI/AP/Luca Bruno

A tengerár teljesen elöntötte Pellestrina szigetét, ahol két idős ember életét veszítette. Egyiküket áramcsapás következtében, akkor érte a halál, amikor lakóházában a szivattyúkat próbálta meg elindítani. A szigeten legutóbb ekkora ár az 1966-os nagy áradáskor volt. A velencei Ca'Foscari palotában tűz ütött ki a víz okozta rövidzárlat miatt. Több velencei szállodát is víz öntött el az alsóbb szinteken. Az üzletek is víz alatt vannak, a gondolákat a szél elsodorta. A szél egy motoros csónakot is a szigetek rakpartjára vetett ki. A tűzoltók egész éjszaka dolgoztak.

A telefonösszeköttetés megszakadt, és továbbra is akadozik. A város polgármestere szerdára a legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×