INFORÁDIÓ 
2020. július 8. szerda
Ellák

osztrák néppárt

koalíciós tárgyalás

zöldek

ausztria

Sebastian Kurz, az ausztriai előrehozott parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke (b) Savoyai Jenő herceg téli palotájába érkezik Bécsben 2019. november 8-án. Kurz Werner Koglerrel, az osztrák Zöldek vezetőjével tárgyalt a kormánykoalíciós kilátásokról. Alexander Van der Bellen osztrák államfő 2019. október 7-én adott kormányalakítási megbízást Kurznak.

Kormánykoalíciós tárgyalásokat kezd a Zöldekkel az Osztrák Néppárt

Infostart / MTI

Sebastian Kurz volt kancellár hangsúlyozta, a döntés csupán egy folyamat kezdetét jelenti, nem a "végeredményt".

A szeptemberi parlamenti választásokon győztes Osztrák Néppárt elnöke és listavezetője arról is beszélt, hogy a hétvégén egyeztetett pártja országos és tartományi vezetőivel, és egyhangúlag döntöttek arról, hogy a Zöldekkel kezdenek kormánykoalíciós tárgyalásokat. A döntésről Alexander Van der Bellen államfőt és a pártok vezetőit is értesítették.

Sebastian Kurz alaposnak, érdekesnek és tiszteletteljesnek nevezte a koalíciós tárgyalásokat megelőző puhatolózó egyeztetéseket. A politikus emlékeztetett: egykori koalíciós partnerük, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) már a választásokat követően kijelentette, hogy nem kíván részt venni a kormányzati munkában. A Szociáldemokrata Párt (SPÖ) ugyanakkor az egyeztetésen azt jelezte, hogy szeretne részt venni a kormányzati munkában; csakúgy, mint a NEOS (Az Új Ausztria és Liberális Fórum) - velük azonban kéttagú koalíció a választási eredmény alapján nem képzelhető el. A választáson a negyedik legjobb eredményt elérő Zöldekkel hosszabban egyeztettek, mivel

a párt korábban még nem vett részt kormányzati munkában.

Sebastian Kurz hangsúlyozta: a folyamat nem lesz egyszerű, mivel a két párt álláspontja nagyon eltérő; míg a Zöldek programjában a környezet- és a klímavédelem, addig a Néppárt programjában a migráció és a gazdaság nagyon hangsúlyos.

A tervek szerint Sebastian Kurz már kedden tárgyal a Zöldek listavezetőjével, Werner Koglerrel a tárgyalások menetéről.

Az ÖVP májusig az Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kormányzott együtt. A koalíciónak azonban véget vetett, hogy két német lap leleplező videót közölt az FPÖ azóta lemondott elnökéről, Hans-Christian Strache alkancellárról. A vesztegetési botrány Kurz kancellárt is magával rántotta. Azóta átmeneti kormány vezeti az országot Brigitte Bierlennel, az alkotmánybíróság addigi elnökével a miniszterelnöki tisztségben.

Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018