eur:
394.33
usd:
370.58
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma
Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője választási kampányrendezvényt tart Bécsben 2019. szeptember 28-án, az előrehozott parlamenti választásokat megelőző napon.
Nyitókép: MTI/AP/Matthias Schrader

Átrendeződés Ausztriában

Lenyűgözőnek nevezte a vasárnapi ausztriai előrehozott választásokon elért eredményt az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke, Sebastian Kurz volt kancellár. A konzervatív párt korábbi koalíciós partnere, a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezető politikusai ellenzéki szerepet valószínűsítenek maguknak, az Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) elnöke pedig a tömörülés eddigi leggyengébb szereplése ellenére kitart amellett, hogy az eddigi úton kell tovább haladniuk.

Előzetes eredmény: a voksok becsültnél is több, 38,4 százalékát szerezte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon a Sebastian Kurz volt kancellár vezette Osztrák Néppárt az előzetes eredmények szerint.

A második helyen végző Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) számára történelmi mélypontot jelentő 21,5, a harmadik Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), a Néppárt korábbi koalíciós partnere 17,3 százalékot szerzett.

A parlamentbe visszakerülő Zöldek pártja 12,4 százalékot, a NEOS (Új Ausztria és Liberális Fórum) pedig 7,4 százalékot kapott.

Ez az összesítés nem tartalmazza a rendkívül nagy számú - csaknem 1,1 millió - levélszavazatot, amelyet a jövő hét első felében számolnak össze.

Kurz: nem találom a szavakat

A konzervatív párt választási központjában mondott beszédében Sebastian Kurz azt mondta, "egyáltalán" nem számított arra, hogy az ÖVP ilyen jó eredményt ér el. A 33 éves politikus úgy fogalmazott, "végtelenül hálás" és "alázattal fogadja a bizalmat". Hozzátette, nehéz volt az elmúlt négy hónap, amióta a parlament megvonta tőle a bizalmat, most azonban a lakosság impozáns módon választotta meg ismét az ÖVP-t. "Nem találom a szavakat, pedig ritkán vagyok szótlan" - mondta támogatóinak.

Esti televíziós nyilatkozatában Kurz kijelentette, hogy

valamennyi parlamenti párttal tárgyalásokat kíván folytatni.

Mindegyikükkel "a lehető legtisztességesebb együttműködésre" törekszik - fogalmazott a pártelnök.

Wolfgang Sobotka, a törvényhozás alsóházának néppárti elnöke kijelentette, hogy a jövőbeni koalíció ügyében még minden nyitott, egy sor lehetőség kínálkozik. A tárgyalások "eltarthatnak egy darabig" - mondta.

FPÖ: új start

A harmadik helyen végző Osztrák Szabadságpárt, amely 2017 végétől az ÖVP koalíciós partnere volt a kormány 2019. május 18-i felbomlásáig, illetve az előrehozott választások kiírásáig, és a vasárnapi választásokat megelőző kampányban a koalíció felújítása mellett foglalt állást, ellenzéki szerepet valószínűsít magának.

A párt jelentősen, mintegy 10 százalékponttal gyengült 2017-hez képest. Vezető politikusai közül Harald Vilimsky - és mások is - úgy fogalmaztak, új startra kaptak megbízást a választóktól, és nem kaptak egyértelmű felhatalmazást a koalíció felújítására a választásokat fölényesen megnyerő Osztrák Néppárttal (ÖVP).

A Néppárt mögött második szociáldemokraták 1945 óta leggyengébb eredményüket érték el, a becslések szerint 22-22,5 százalékot kaptak.

Pamela Rendi-Wagner, a SPÖ elnöke elismerte, hogy pártja nem a kívánt eredményt érte el. A megkezdett úton, "az emberiesség útján" kell tovább haladni - jelentette ki ugyanakkor. Az SPÖ mostani választási mottója a "Győz az emberiesség" volt, és a pártelnök változatlanul kiállt emellett. A vasárnapi választás "közbülső állomás" volt, és ezen az úton kell együtt tovább menni.

Rekordközelben a Zöldeknél

Az előrejelzések szerint visszakerült a parlamentbe és egyben a negyedik legerősebb párt lett a Zöldek pártja, amely 2017-ben 3,8 százalékot ért el és évtizedek után kiesett a törvényhozásból. A becslések szerint a Zöldek az eddigi legjobb eredményük közelében végeztek, az eddigi rekordjuk 12,4 százalék volt 2013-ból.

A párt elnöke vasárnap kijelentette: csak abban az esetben hajlandó koalíciós együttműködésre a voksolást jelentős fölénnyel megnyerő Osztrák Néppárttal, ha Sebastian Kurz pártelnök "radikális változtatásokat" eszközöl politikájában. Werner Kogler az ORF osztrák köztelevízióban úgy fogalmazott, hogy a Néppárt nemrég még a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárttal (FPÖ) kormányzott együtt. Ahhoz, hogy a Zöldek együttműködjenek vele, fordulat kell - hangsúlyozta.

A parlamenti bejutási küszöb 4 százalékos volt.

Az előrejelzések alapján

elemzők a Néppárt és a Szabadságpárt együttműködése, valamint a Néppárt és a szociáldemokraták nagykoalíciója mellett a Néppárt és a Zöldek szűk többséggel létrejövő koalícióját is elképzelhetőnek tartják.

Ausztriában május 17-én robbant ki kormányválság, miután két német lap nyilvánosságra hozott egy, az akkori alkancellárt, Heinz-Christian Strachét, a kormánykoalíciós Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) azóta lemondott elnökét és Johann Gudenust, a párt szintén lemondott frakcióvezetőjét súlyosan kompromittáló videofelvételt. Strache az Ibizán készült rejtett kamerás felvételen magát egy orosz oligarcha unokahúgának kiadó nővel tárgyalt, akinek párt- és médiatámogatásért cserébe zsíros állami megbízásokat ígért. Strache lemondásra kényszerült.

A válságba Kurz kancellár is belebukott, az előrehozott választásokig átmeneti kormány vezette az országot Brigitte Bierlennel, az alkotmánybíróság addigi elnökével az élén.

Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×