eur:
395.27
usd:
366.62
bux:
65108.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) listavezetője választási kampányrendezvényre érkezik Bécsben 2019. szeptember 28-án, az előrehozott parlamenti választásokat megelőző napon.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Ausztria: nehéz koalíciós tárgyalások várnak a győztesekre

Elhúzódó kormányalakítási egyeztetésekre számít Ausztriában a vasárnapi választások után Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára, aki szerint időbe telik, mire feláll egy működőképes koalíció.

Mint arról az Infostart is beszámolt, fölényes győzelmet aratott a vasárnapi előre hozott parlamenti választásokon az Osztrák Néppárt: az előzetes eredmények szerint a voksok 38,4 százalékát szerezték, így ők kezdhetnek koalíciós tárgyalásokat a lehetséges partnerekkel.

Kiss J. László, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára szerint ha nem számolunk a kisebbségi kormány lehetőségével, akkor is

legalább három forgatókönyv

van a kormányalakításra.

A szakértő szerint a programokat tekintve a legnagyobb átfedés az Osztrák Néppárt és korábbi koalíciós partnere, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) között van, mivel azonban az FPÖ mintegy tíz százalékot veszített támogatottságából, a párt vezetői már a választás estéjén úgy nyilatkoztak, hogy

ezek után a párt nem alkalmas arra, hogy a koalíción belül a saját programját, a saját profilját érvényesíteni tudja.

Kiss J. László úgy látja tehát, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az Osztrák Szabadságpárt ellenzékbe vonulna.

A győztes konzervatív Osztrák Néppárt és az Osztrák Szociáldemokrata Párt koalíciója sem elfogadható opció a szakértő szerint, hiszen a második helyen végző SPÖ történelmi mélypontot jelentő 21,5 százalékot kapott. Kiss J. László arra is felhívta a figyelmet, hogy

1990 óta látni a nagykoalíciós együttműködés erózióját,

nem beszélve arról, hogy elég sok különbség van a programok között - tette hozzá a a Budapesti Corvinus Egyetem tanára.

A Zöldek Pártja, amely az előző ciklusban kimaradt a parlamentből, most a második nagy nyertese a választásoknak, 12,4 százalékot kapott, több mint tíz százalékkal többet, mint legutóbb, vagyis ismét bent esznek a törvényhozásban. Kiss J. László ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a Zöldek és a Néppárt között a szociálpolitikában, a migrációs politikában és a környezetvédelemben is jelentős eltérés van a programokban. A Zöldek elnöke, Werner Kogler is arról beszélt, hogy csak abban az esetben lenne hajlandó koalíciós együttműködésre az Osztrák Néppárttal, ha Sebastian Kurz volt kancellár "radikális változtatásokat" eszközöl politikájában. Kogler emlékeztetett arra, hogy a Néppárt nemrég még a tőle jobbra álló Osztrák Szabadságpárttal kormányzott együtt. Itt tehát hosszú koalíciós tárgyalásokra van kilátás.

A szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy több mint egymillióan levélben szavaztak, tehát a számok még változhatnak, bár Kiss J. László szerint a nagy trendek valószínűleg maradnak.

Kiss J. László szerint egyébként a Néppárt és a Szabadságpárt sikerének kulcsa, hogy tartalmi kérdésekben nagyon jól együttműködtek. Példaként említette a szakértő az adócsökkentést, azt, hogy a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező családok gyermekenként 1500 euró adókedvezmény kapnak, a nyugdíjaknak rendezését, az 1500 eurós minimálnyugdíjat, valamint a migrációs kérdésekben bevezetett illetve tervezett szigorításokat.

A Budapesti Corvinus Egyetem tanára bővebben is beszél az osztrák választásokról hétfő este 18 órától az InfoRádió Aréna című műsorában.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?
Elemzés

Mi vezetett a németországi Zöldek zuhanórepüléséhez?

Egyre csökken a németországi Zöldek párt támogatottsága, öt év alatt több mint duplájára, 25-ről 56 százalékra nőtt azok száma, akik semennyire sem tudnak azonosulni a párttal, ezzel Németország egyik leginkább elutasított politikai tömörülésévé vált. A háttérben a zöldítés, a kormány energiapolitikája áll - mondta az InfoRádióban Dobrowiecki Péter, a Mathias Corvinus Collegium Magyar-Német Intézetének kutatási vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×