eur:
394.24
usd:
370.35
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
Donald Trump republikánus amerikai elnök nyilatkozik a sajtónak a washingtoni Fehér Ház Rózsakertjében 2019. május 22-én, miután megszakította tárgyalásait a kongresszus demokrata párti két vezetőjével, Nancy Pelosi házelnökkel és Chuck Schumerrel, a demokraták szenátusi frakciójának vezetőjével. Trump kijelentette, hogy nem működik együtt a demokratákkal mindaddig, amíg fel nem hagynak azokkal az erőfeszítéseikkel, hogy vizsgálatokat indítsanak ellene.
Nyitókép: MTI/AP/Evan Vucci

Trump törököket megsemmisítő fenyegetése a kritikusainak szólhatott

Szíriai sajtójelentések szerint a török légierő csapást mért a kurd fegyveres koalíció főhadiszállására. Áldozatokról egyelőre nem érkeztek jelentések. Az amerikai elnök közben Törökország gazdaságának tönkretételével fenyegetőzött egy elfogadhatatlan mértékű szíriai beavatkozás miatt, ami a Külügyi és Külgazdasági Intézet vezető kutatója szerint az amerikai elnök kritikusainak szólt.

A szíriai állami televízió szerint megkezdődött az agressziónak minősített török katonai beavatkozás Szíria északi részén, azonban sem török forrás, sem a nagyobb nyugati hírügynökségek nem erősítették meg az esetleges légicsapás vagy az offenzíva hírét. A Xinhua kínai hírügynökség megjegyzi, egyelőre az sem világos, hogy a bombázás egy korlátozott jellegű akció volt, vagy egy nagyobb művelet része.

Ankara nemzetbiztonsági fenyegetésként tekint az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalícióra. A washingtoni Fehér Ház korábban jelezte, nem támogatja a török hadműveleteket és az amerikai katonák elhagyják a térséget. Donald Trump csapatkivonási döntését republikánus politikusok is élesen bírálták.

Az amerikai elnök közben Törökország gazdaságának tönkretételével fenyegetőzött egy elfogadhatatlan mértékű szíriai beavatkozás miatt.

Donald Trump Twitter-bejegyzésében úgy fogalmazott, "amennyiben Törökország olyan lépést tesz, amelyet kimagasló és páratlan bölcsességem alapján megengedhetetlennek ítélek, abban az esetben

tönkreteszem és eltörlöm a török gazdaságot".

A katonai beavatkozást egyébként Irán is ellenzi, egyúttal felszólította Ankarát Szíria integritásának és szuverenitásának tiszteletben tartására. Oroszország arra figyelmeztette Törökországot, hogy tartózkodjon az olyan lépésektől, amelyek akadályoznák a szíriai rendezést, és reményét fejezte ki, hogy a Szíria északkeleti részén tervezett hadművelete során tiszteltben fogja tartani az arab ország területi és politikai épségét.

Az Európai Unió is ellenzi a bejelentette török hadműveleteket Észak-Szíriában, mert a katonai beavatkozás aláásná a helyzet rendezését szolgáló politikai erőfeszítéseket, és súlyosbítaná a civilek szenvedését.

Törökország a hétvégén csapatokat és fegyvereket vont össze a Szíriával szomszédos határra

azt követően, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök bejelentette: országa hadműveleteket indít az Egyesült Államok által támogatott kurd fegyveres koalíció, a Szíriai Demokratikus Erők ellen.

Az amerikai és orosz védelmi miniszter hétfőn telefonbeszélgetést folytatott egymással, értesülések szerint az amerikai fél kezdeményezésére. A beszélgetés tartalmáról semmilyen részletet nem hoztak nyilvánosságra. A Politico című lap értesülései szerint az amerikai elnök vasárnap éjjel a nemzetbiztonsági ügyekben illetékes tanácsadóinak véleménye ellenében döntött arról, hogy az amerikai hadsereg elhagyja Észak-Szíriát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz
élő közvetítés

Európa-liga élőben: csodát kellene tennie a Liverpoolnak a továbbjutáshoz

A Liverpool szempontjából katasztrofálisan „sikerült” első mérkőzés miatt háromgólos hátrányból kezdik a Vörösök Bergamóban az Atalanta elleni visszavágót. A tét az Európa-liga elődöntőjébe jutás. Szoboszlai Dominik visszakerült a kezdő tizenegybe, a középpályások közül Endo és Elliott is kimaradt.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×