eur:
392.96
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Recep Tayyip Erdogan török elnök  pártja, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) tartományi vezetőihez beszél Ankarában 2019. október 10-én. Előző nap megkezdődött a török hadsereg és szíriai szövetségeseinek közös, a Béke Forrása fedőnevű hadművelete Északkelet-Szíriában a Népvédelmi Egységek (YPG) elnevezésű kurd fegyveres csoport, valamint az Iszlám Állam terrorszervezet ellen. Erdogan azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy 3,6 millió szíriai menekültet küld országából Európába, amennyiben az unió megszállásnak próbálja minősíteni a 2019. október 9-én megkezdett török hadműveletet Északkelet-Szíriában.
Nyitókép: MTI/EPA

Blöfföt sejtenek a török elnök fenyegetése mögött – videók

Az amerikai Kongresszus republikánus képviselői meg akarják büntetni Törökországot a most indult szíriai offenzíváért, amelynek már vannak polgári halottai. Előzőleg Erdogan török elnök azzal fenyegette meg Európát, hogy rászabadít 3 és félmillió szíriai menekültet.

"Szembesülniük kell a következményekkel, amiért könyörtelenül támadják kurd szövetségeseinket" – közölte Liz Cheney amerikai republikánus képviselő, egyike azoknak, akik büntetőszankciókat akarnak elfogadni a Kongresszusban a Szíria északi részébe katonákat küldő NATO-szövetséges Törökországgal szemben.

A helyi kurd milícia, az YPG – eddig az Iszlám Állam elleni harcokban az amerikaiak fő szövetségese, a törökök szerint viszont terrorszervezet, amely támogatja a törökországi kurd radikálisokat – ellenáll. Segélyszervezetek szerint a török offenzíva nyomán több mint 60 ezren elmenekülnek és a török támadásnak már közel húsz polgári áldozata van.

Ankara azzal indokolja a fellépést, hogy a határait védő biztonsági zónát akar kialakítani. Erdogan elnök Európa felé fordította haragját.

"Hé, Európai Unió!" – kezdte egy felszólalását, majd megfogalmazta a fenyegetést:

ha valaki "inváziónak" meri nevezni a hadműveletet, akkor kinyitják a kaput Európa felé a 3,6 millió szíriai menekült előtt.

Az elnök azt állítja, hogy eddig 40 milliárd dollárt költöttek a menekültek ellátására, jóval többet, mint az a hétmilliárd dollár, amivel a világ más országai ehhez hozzájárultak.

Most az a terve, hogy kétmillió menekültet áttelepít a szíriai "biztonsági zónába" – ezek azonban szunnita arabok lehetnek, akiket a kurdoktól elvett területre küldenének. Az akció sikeréhez a törököknek a határtól 30 kilométerre kell visszaszorítania a kurdokat. Az elképzelést a külföldi jogvédők és az Európai Unió is élesen bírálja, mert szerinte az egyik humanitárius problémából egy másikat csinál.

A Bloomberg kommentárja szerint Erdogan nyilvánvalóan blöfföl:

szíriai menekülteket buszon visszaküldhet Szíriába, de nem rakhatja hajóra őket és küldheti át Görögországba.

Ez aláásná az EU-val fenntartott vámúniót és csak fokozná Törökország gazdasági bajait. Marad tehát az, hogy nem lép fel a partmenti embercsempészekkel szemben, de tudósítók szerint az utóbbi időben már amúgy sem lépett fel. Ráadásul a menekültek már tudják, milyen körülmények várnak rájuk Görögországban és ez sokakat elbátortalanít. Amit viszont a török támadást okozhat az az, hogy más útvonalakon megindulnak Európa felé a kurd menekültek.

Közben Trump elnököt, aki előzőleg kivonta a térségből az amerikai csapatokat, a kurdok elárulásával vádolják. Republikánusok egy 29 fős csoportja most fel akarja használni azt a megjegyzését, hogy "tönkreteszi a török gazdaságot", ha a törökök embertelen módon lépnek fel. Maga Trump azonban közölte: inkább közvetítene, mint büntetne vagy katonákat küldene be.

A nem éppen egységes amerikai hozzáállást még jobban komplikálta orosz rádiósok most napvilágra került vicces telefonhívása. Ebben a hívó a török védelmi miniszternek adja ki magát és Trump egyik korábbi szövetségeséből, Lindsey Graham szenátorból kiszedtek egy olyan megjegyzést, amely szerint a kurdok "fenyegtést" jelentenek Törökország számára.

"A maguk YPG kurd problémájuk nagy probléma. Szerintem Obama nagy hibát követett el, hogy a YPG kurdokra támaszkodott. Minden, ami miatt aggódtam, valósággá válik, most meg kell védenünk Törökországot a szíriai fenyegetéstől" – hallható a felvételen.

Mivel orosz hívókról volt szó, a felvétel birtokába került Politico portál sietett politikai kapcsolatot keresni és olyan gyanút fogalmazott meg, hogy a vicces kedvű rádiósok az orosz titkosszolgálathoz kötődhetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×