eur:
395.15
usd:
371
bux:
65118.41
2024. április 19. péntek Emma
Luigi Di Maio olasz miniszterelnök-helyettes, gazdaságfejlesztési, jóléti és munkaügyi miniszter, az Öt Csillag Mozgalom (M5S) párt vezetője sajtóértekezletet tart Rómában 2019. május 27-én, az európai parlamenti választások másnapján.
Nyitókép: MTI/EPA/ANSA/Massimo Percossi

Szomráky Béla: most mindenki túloz Olaszországban

Jelenleg nincs kiszámítható forgatókönyv az olasz kormányválság megoldására, ráadásul a pártok is húzzák az időt - véli Szomráky Béla Olaszország-szakértő, aki az InfoRádió Aréna című műsorának vendége volt. Arról is beszélt, hogy bár az olasz eladósodottság mértéke nagyon magas, 132 százalékos, az olasz gazdaság tovább terhelhető.

Egyelőre nem tűzte napirendre a kormányzó Liga által benyújtott bizalmatlansági indítvány vitáját az olasz törvényhozás felsőháza, amely kedd este úgy döntött, hogy augusztus 20-án hallgatja meg Giuseppe Conte miniszterelnököt az ügyben.

A kisebbik kormánypárt, a jobboldali Liga kezdeményezése mögött elsősorban az áll, hogy a párt népszerűsége jelentősen megnőtt a legutóbbi választás óta, miközben a jelenleg nagyobbik kormányzó alakulat, az 5 Csillag Mozgalom (M5S) támogatottsága visszaesett. Így, ha most lennének a választások, a Liga lehetne az olasz parlament legnagyobb ereje, és Matteo Salvini jelenlegi belügyminiszter esélyes lehetne a miniszterelnöki posztra. Salvini előrehozott választásokat szeretne.

Az M5S azonban a többi párttal együtt egyelőre igyekszik elejét venni annak, hogy idő előtt ismét választásokat kelljen tartani Olaszországban.

"Az olasz belpolitikában most nincs olyan, hogy legvalószínűbb forgatókönyv. Mindenki túloz, és ez nem világnézeti, nem jobb- vagy baloldali kérdés"

- mutatott rá Szomráky Béla az Arénban. "Megdöbbenti a megfigyelőket, vagy nevetésre késztet, hogy milyen csavaros dolgot találnak ki egy-egy kérdésre. Például az 5 Csillag Mozgalom nem azt mondja, hogy félünk a választástól, mert most már 17 százalékon vagyunk és ha választás lesz, talán 12 százalékot sem kapunk, hanem előszednek egy olyan javaslatot, ami - korábban nem, de ebben a kontextusban már - nyilvánvalóan a demagógia határát súrolja. Azt mondják, csökkentsük le az olasz parlament két ágának létszámát - képviselőház 630, szenátus 315, összesen 945 - mindösszesen 600 főre. És az M5S vezetője, Luigi di Maio ezt teljesen komolyan előadja a tévében - a krízis kellős közepén".

Ez csak arról szól, hogy ne legyen előrehozott választás, arra hivatkozva, hogy előtte más fontos dolgot kell csinálni a párt szerint - mutatott rá a "blöffre" az Olaszország-szakértő. Hozzátette: ráadásul nem is jött be, hiszen Salviniék azt mondták, rendben, megszavazzuk és másnap pedig a szavazunk arról, hogy megvonjuk a bizalmat a Conte-féle kormánytól. Mire di Maióék közölték: így nem jó, ennyire nem lehet sietni.

Róka fogta csuka az olasz eladósodottságnál

Nagyon magasra nőtt Olaszország adóssága - a bonyolult kérdés megoldása Sergio Mattarella államfő kezében van - mutatott rá Szomráky Béla. Neki azonban nagyon sok szempontot kell mérlegelnie, a többi között az alábbiakat.

  • Október 15-ig be kell nyújtani egy előzetest az Európai Bizottságnak a költségvetési törvényről.
  • A törvény megalkotásához a parlament szükséges, de az előzeteshez elegendő lenne a kormányzat. Viszont ha nincs kormányzat, nem lesz meg ez az előzetes beadvány.
  • Ráadásul az olasz kormány és az ország feje fölött Damoklész kardjaként lebeg az óriási mértékű deficit miatt elindított - de egy hónapja leállított - kötelezettségszegési eljárás

- sorolta az Olaszország-szakértő.

Olaszország GDP-arányos deficitje már 132 százalékos.

Szomráky Béla ezzel kapcsolatban úgy vélekedett, Olaszország erős állam, a harmadik legnagyobb gazdaság az Európai Unióban, van egy "mindent megoldunk" mentalitásuk, nagy megtakarításokkal rendelkeznek.

Az eddigi megszorításos politika helyett Matteo Salvini most inkább adócsökkentéssel indítaná be a gazdaságot.

"Berlusconit 2011 novemberében azért rúgták ki, mert az addig is 100 százalék közelében járó adósság felment 111 százalékra. Hívták a Goldmann Sachs-tól Mario Monti közgazdász professzort, akit az olasz köztársasági elnök, Giorgio Napolitano azonnal, mindenféle szavazás nélkül beültetett a miniszterelnöki székbe. Ő azt mondta - és ebben támogatta a »trojka«, vagyis az IMF, az Európai Bizottság és az EKB -, hogy itt megszorításos pénzügyi politikát kell csinálni, mert akkor megállítható ez a folyamat. Az eredmény 6,5 év után az lett, hogy a 111 százalék felment 132 százalékra" - foglalta össze Szomráky Béla.

Hozzátette: most Salvini úgy véli, hogy - kvázi magyar példára - adót kell csökkenteni, mert úgy nem lehet kijönni ebből a rettenetes adósságból, ha a gazdaság nem kezd el termelni. Ez pedig csak akkor történhet meg, ha a munka költségét nem terhelik akkora terhek. "Ám a trojka ezt nem szeretné, mert véleményük szerint majd a piacok megtanítják az olaszokat arra, hogyan kell szavazni - az a demokrácia halála, ha úgy kell szavazni, ahogy a piacok akarják -, vagyis a pénzvilágnak nem az az érdeke, hogy kimásszanak az adósságból, hanem hogy még emeljék a tétet, akkor nagyobb lesz az adósságszolgálat is" - vélekedett az Olaszország-szakértő.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!
választás 2024

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt. Elege van a "Gyurcsányozásból", és felidézte, mit csinált Karácsony Gergellyel a villamos, illetve a tram-train a 2022-es kampány ellenzéki előválasztásán.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 12:04
2024. április 19. 11:45
×
×
×
×