INFORÁDIÓ
2021. szeptember 22. szerda
Móric

olaszország

matteo salvini

választás

Milánó, 2018. március 5.Matteo Salvini, a radikális jobboldali Északi Liga vezetője sajtótájékoztatót tart pártjának milánói székházában az olasz parlamenti választások után, a 2018. március 5-én. (MTI/EPA/Daniel Dal Zennaro)

Szakértő: tetszik vagy sem, Salvini kezében lesz Olaszország sorsa

Infostart / InfoRádió - Déri Ágota

Bizalmatlansági indítványt nyújtott be a Matteo Salvini vezette Liga Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen, és az ezt bejelentő pénteki közleményben mielőbbi választásokat is sürget. Szomráky Béla az InfoRádióban arról is beszélt, kivel léphetnek koalícióra.

Szinte biztos, hogy kiírják majd a választást Olaszországban, amelyen jó esélye van a győzelemre a Ligát vezető Matteo Salvininek – mondta az InfoRádiónak Szomráky Béla újságíró. Az Olaszország-szakértő szerint Salvini az Olasz Testvérek pártjával léphet majd koalícióra.

A tavalyi választáson relatíve győztesnek mondható Öt Csillag Mozgalom, valamint a Salvini vezette Liga eltérő ideológiák mentén próbáltak együttműködni, amely irányok végül összeegyeztethetetlennek bizonyultak, magyarázta az InfoRádiónak nyilatkozó Szomráky Béla a kialakult helyzettel kapcsolatban.

Már a kezdetek kezdetén feszültségekkel indult a kormányzás, végül pedig a taktikusnak bizonyuló, egyébként stratégának sem utolsó Matteo Salvini volt az, aki kiugrasztotta a nyulat a bokorból a vasútépítések körüli vitával, fogalmazott a szakértő. Végül

kiderült, a kormány nemhogy nem egységes, igazából nem is létezik.

Bár Matteo Salvini kijelentette, "pieni poteri potenza", vagyis teljhatalmat szeretne az olaszoktól, ezt nem lesz könnyű elérnie, viszont az eddiginél jobb szövetségest még találhat az Olasz Testvérek pártjában. Velük, ha nem is bőségesen, de meglehet a parlamenti többsége a Ligának, mutatott rá az újságíró.

Arra természetesen nincs garancia, hogy Salvini képes lesz Olaszország gazdasági helyzetét rövid időn belül pozitív irányba terelni, ráadásul a nemzetközi téren is politikai nehézségekkel kell megküzdenie, de az biztos, hogy eltökélt, emelte ki Szomráky Béla. Emlékeztetett: a Liga vezetője egyébként egy, a magyarhoz hasonlító, gyors adócsökkentést eredményező gazságpolitikát szeretne elindítani, amit mindenki ellenez Olaszországban. Mindenesetre a jelenlegi felállás megítélésében

mindenki egyetért: hogy ez így nem mehet tovább,

úgyhogy, ha tetszik, ha nem, most már Salvini kezében lesz Olaszország sorsa és a nagy döntések.

Az Olaszország-szakértő egészen biztosra veszi, hogy az olasz államfő ki fogja írni a választást. "Salvini nagy taktikus volt: addig várt, amíg bebizonyosodott, hogy az államelnök nem tudja megakadályozni a választás kiírását". Nagyjából augusztus 21. lehet az az időpont, amikor is a parlament megerősíti a krízist azzal, hogy nem szavaz bizalmat a jelenlegi kormánynak, amit ugye maga Salvini vont meg a saját kabinetjétől. Az pedig bőven elég lesz Salvininek, hogy ha nem is kap elég szavazatot, az Olasz Testvérek 5-7 százalékos támogatottságával egy erős kormányt tudjon összeállítani, jegyezte meg Szomráky Béla.

Nyitókép: DANIEL DAL ZENNARO

Kapcsolódó hang

Szinte biztos, hogy kiírják majd a választást Olaszországban
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018