eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) beszédét hallgatja Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. Salvini szerint új választásokat kell tartani, miután pártja, a Liga augusztus 9-én közölte: bizalmatlansági indítványt terjeszt elő Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia

Megtörtént az első fordulat Olaszországban, Conte lemondott

Este benyújtja lemondását Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke, aki azután döntött így, hogy keddi parlamenti beszédét követően meghallgatta a parlamenti pártok felszólalásait a római felsőházban.

Nem azonnal mondott le tehát, hanem a vitától tette függővé a kormány sorsát. Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

A bejelentéskor azt mondta: nem tud tovább együtt dolgozni a kisebbik kormánypárttal, a Matteo Salvini vezette Ligával, ezért benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek. Úgy vélte, Salvini "felelőtlen" támadást indított, politikai krízist okozva Olaszországnak "személyes és pártérdekek" miatt. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

  • A Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 14 hónappal ezelőtt alkottak koalíciós kormányt,
  • a kisebbik koalíciós partner Liga vezetője 12 napja jelentette be, hogy nem tudnak együttműködni az M5S-sel, összeomlott a koalíció és új választást szeretnének.

Conte kedden azt mondta, a Liga vezetőjeként Salvini csak ürügyet keresett az előrehozott választások kiírásához pártja EU-s választásokon tapasztalt népszerűsége után - tudósított a BBC. Akkor a Liga 34 százalékot ért el, míg az M5S 17-et.

A bevándorlásellenes Liga nem tagadta, hogy nagyobb politikai hatalomra tör, Salvini közölte: fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel "minden felhatalmazással". "Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól" - hangoztatta a jobboldali Liga vezetője.

A politikus ugyanakkor nem zárta ki a kormányzati együttműködés folytatását az M5S-sel.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (Fdl) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani "az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat".

Székfoglalás, tüntetés

A miniszterelnök beszédére reagáló felszólalások az eredeti menetrend szerint este hétig tartottak volna, Giuseppe Conte ezt követően döntött volna arról, hogy benyújtja-e lemondását Sergio Mattarella olasz államfőnek, vagy esetleg más utat választ.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjai Giuseppe Conte beszéde előtt elfoglalták a kormánytagoknak fenntartott székeket, így jelezve, hogy a Liga minisztereit "árulóknak" tartják.

A Róma belvárosában található szenátusi épület előtt több százan tüntetnek: egy csoport Matteo Salvini a Liga vezetője nevét skandálta, egy másik az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) és Giuseppe Conte miniszterelnököt éltette.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×