INFORÁDIÓ
2021. szeptember 20. hétfő
Friderika

olaszország

giuseppe conte

lemondás

matteo salvini

belpolitikai válság

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök (j) beszédét hallgatja Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes, belügyminiszter, a Liga párt vezetője a szenátus római üléstermében 2019. augusztus 20-án. Salvini szerint új választásokat kell tartani, miután pártja, a Liga augusztus 9-én közölte: bizalmatlansági indítványt terjeszt elő Giuseppe Conte olasz miniszterelnök ellen.

Megtörtént az első fordulat Olaszországban, Conte lemondott

Infostart

Este benyújtja lemondását Giuseppe Conte, Olaszország miniszterelnöke, aki azután döntött így, hogy keddi parlamenti beszédét követően meghallgatta a parlamenti pártok felszólalásait a római felsőházban.

Nem azonnal mondott le tehát, hanem a vitától tette függővé a kormány sorsát. Giuseppe Conte súlyos és terhes következményekkel járó lépésnek nevezte a kormánypárti Liga bizalmatlansági indítványát, és hosszan bírálta Matteo Salvini miniszterelnök-helyettes belügyminiszteri és politikusi tevékenységét.

A bejelentéskor azt mondta: nem tud tovább együtt dolgozni a kisebbik kormánypárttal, a Matteo Salvini vezette Ligával, ezért benyújtja lemondását a köztársasági elnöknek. Úgy vélte, Salvini "felelőtlen" támadást indított, politikai krízist okozva Olaszországnak "személyes és pártérdekek" miatt. A kormányfő emellett politikai opportunizmussal vádolta Salvinit, kijelentve, hogy hiányzik belőle a politikai intézmények iránti felelősség.

  • A Liga és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) 14 hónappal ezelőtt alkottak koalíciós kormányt,
  • a kisebbik koalíciós partner Liga vezetője 12 napja jelentette be, hogy nem tudnak együttműködni az M5S-sel, összeomlott a koalíció és új választást szeretnének.

Conte kedden azt mondta, a Liga vezetőjeként Salvini csak ürügyet keresett az előrehozott választások kiírásához pártja EU-s választásokon tapasztalt népszerűsége után - tudósított a BBC. Akkor a Liga 34 százalékot ért el, míg az M5S 17-et.

A bevándorlásellenes Liga nem tagadta, hogy nagyobb politikai hatalomra tör, Salvini közölte: fel fogja kérni az olaszokat, hogy ruházzák fel "minden felhatalmazással". "Az olaszok szolgálatában állunk, és nem tartunk az új választásoktól" - hangoztatta a jobboldali Liga vezetője.

A politikus ugyanakkor nem zárta ki a kormányzati együttműködés folytatását az M5S-sel.

Giorgia Meloni, a jobboldali Olasz Testvérek (Fdl) elnöke kijelentette: az előrehozott választások olyan olasz kormányt eredményezhetnek, amely eltökélt végrehajtani "az Olaszország számára szükséges, politikailag inkorrekt reformokat".

Székfoglalás, tüntetés

A miniszterelnök beszédére reagáló felszólalások az eredeti menetrend szerint este hétig tartottak volna, Giuseppe Conte ezt követően döntött volna arról, hogy benyújtja-e lemondását Sergio Mattarella olasz államfőnek, vagy esetleg más utat választ.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) tagjai Giuseppe Conte beszéde előtt elfoglalták a kormánytagoknak fenntartott székeket, így jelezve, hogy a Liga minisztereit "árulóknak" tartják.

A Róma belvárosában található szenátusi épület előtt több százan tüntetnek: egy csoport Matteo Salvini a Liga vezetője nevét skandálta, egy másik az Öt Csillag Mozgalmat (M5S) és Giuseppe Conte miniszterelnököt éltette.

Nyitókép: MTI/AP/Gregorio Borgia
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018