eur:
393.86
usd:
367.91
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Ursula von der Leyen német védelmi miniszter a macedón hivatali partnerével, Radmila Sekerinskával közösen tartott sajtótájékoztatóján Szkopjéban 2018. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Georgi Licovszki

Viharos reakciók is voltak Ursula von der Leyen jelölése után

Tovább borzolta a német belpolitikát Ursula von der Leyen védelmi miniszter EB-elnöki jelöltsége. Lengyel kormánypárti és ellenzéki politikusok üdvözölték a jelölést, Csehországban vegyes volt a fogadtatás. A szlovák miniszterelnök szerint új lendületet kaphat az unió.

Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kilépjen a kormányból - mondta a párt korábbi vezetője, Sigmar Gabriel. Példátlan politikai trükközésnek nevezte a miniszter jelölését az Európai Bizottság élére, és arra az álláspontra helyezkedett, hogy úgy lett volna helyes, ha von der Leyent előbb a német kormány jelöli az uniós testületbe, és utána nevezik meg elnökjelöltként. A biztosi jelölés viszont kormányzati hatáskör, s ezért koalíciós egyeztetésre lett volna szükség hozzá.

Angela Merkel kancellár Brüsszelben kedden éppen arra hivatkozva tartózkodott von der Leyen jelölésénél, hogy a német koalíció nem egységes a kérdésben.

Gabriel szerint ez az érvelés "hülyeség". "Ha Merkel a kormány felhatalmazása nélkül nevezi meg von der Leyent, azzal világosan megsérti a kormány szabályait, és ez elég ok a kormány elhagyására" - fogalmazott a korábbi alkancellár, aki szerint az SPD-nek meg kell akadályoznia, hogy von der Leyent kinevezzék az Európai Bizottság élére, máskülönben részesévé válik a "kutyakomédiának", és viccet csinál az EP-választásokból.

Steffen Seibert, a német kormány szóvivője a kabinet szokásos szerdai sajtótájékoztatóján reagált a szociáldemokrata politikus bírálatára.

Leszögezte: von der Leyen jelölése jogszerű, nem történt trükközés. Az Európai Tanács feladata, hogy az Európai Parlamentnek javaslatot tegyen arra, hogy ki legyen az Európai Bizottság elnöke,

a bizottság többi tagját pedig az európai szerződések értelmében valóban a többi tagállami kormány nevezi meg - emlékeztetett Seibert.

CDU és CSU

Annagret Kramp-Karrenbauer, a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) vezetője üdvözölte, hogy pártja egyik politikusát jelölték az uniós testület élére. A politikus szerint abból is látszik, hogy a választási folyamatban milyen fontos volt a konzervatív uniópártok számára a csúcsjelölti rendszer, hogy Manfred Weber, a néppárt csúcsjelöltje a CDU és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) támogatásával kész volt visszalépni, hogy egy másik csúcsjelölt lehessen végül a bizottság elnöke. A konzervatív pártvezető szerint a szociáldemokraták erre nem voltak képesek, és csak a saját pártpolitikai érdekeiket követik, nem Németország és nem Európa érdekeit nézik.

Markus Söder, a CSU vezetője szintén bírálta a szociáldemokratákat, és példa nélkülinek nevezte, hogy annak ellenére, hogy német a jelölt a bizottság élére, Németország nem képes őt egyhangúlag támogatni. Mint mondta: kínos, hogy az SPD nem képes konstruktívan állni a helyzethez.

"Ez eléggé megterheli a koalíciós együttműködést" - hangoztatta Söder a dpa német hírügynökségnek nyilatkozva.

Lengyel öröm

Üdvözölték a vezető lengyel politikusok Ursula von der Leyen jelölését az Európai Bizottság élére, a kormánypárt a jelöltállítási folyamatban megnyilvánult visegrádi egységet emelte ki, az ellenzéki Polgári Platform pedig azt, hogy egy pártcsaládban van a német védelmi miniszterrel.

Eltérően reagálnak a cseh politikusok

Tapasztalt politikus, aki az erős föderatív Európa híve, de olyan védelmi miniszter, akit Németországban élesen bírálnak - egyebek között így vélekedtek az Európai Bizottság elnöki tisztségére jelölt Ursula von der Leyen személyéről szerdán cseh politikusok.

A szlovák vezetés elégedett

Peter Pellegrini szlovák miniszterelnök elégedett Ursula von der Leyen jelölésével az Európai Bizottság élére. A kormányfő hangsúlyozta, hogy a német politikus jelöléséről egyhangú döntés született.

A balti országok üdvözölték a német védelmi miniszter jelölését

Észtország, Lettország és Litvánia szerdán üdvözölte, hogy Ursula von der Leyen német védelmi minisztert jelölték az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

A tallinni, a rigai és a vilniusi kormány támogatásáról biztosította a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusát, hangsúlyozva a tárcavezető Európa-párti hozzáállását és a balti országok biztonságának megerősítésében játszott szerepét. "Erős jelölt és jó választás, amely erősebbé teszi Európát!" - írta Krisjanis Karinsauf lett kormányfő a Twitteren.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×