INFORÁDIÓ 
2020. november 26. csütörtök
Virág

ursula von der leyen

sigmar gabriel

nagykoalíció

németország

kiss j. lászló

Ursula von der Leyen német védelmi miniszter nyilatkozik az Európai Parlament strasbourgi épületében 2019. július 3-án. Az előző nap az Európai Tanács von der Leyent jelölte az Európai Bizottság elnökének.

Egyre kétségesebb a német nagykoalíció életben maradása

Sigmar Gabriel, a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) korábbi vezetője szerint Ursula von der Leyen védelmi miniszter jelölése az Európai Bizottság élére elegendő ok ahhoz, hogy a párt kilépjen a kormányból. Az InfoRádió által megkérdezett külpolitikai szakértő úgy vélte: a vita tovább mélyíti a német nagykoalíció válságát.

Ursula von der Leyen jelölése az Európai Bizottság élére élesen megosztja a német nagykoalíciót. Több nyilatkozat is napvilágot látott, köztük Sigmar Gabrieltől a Der Spiegelben, amelyben a szociáldemokraták korábbi vezetője úgy fogalmazott: most jött el az idő, hogy véglegesen elszakítsák a szálakat a nagykoalíción belül, emlékeztetett Kiss J. László külpolitikai szakértő az InfoRádiónak nyilatkozva. De Katarina Barley, a SDP európai parlamenti képviselője, korábbi igazságügyi miniszter is azt közölte, hogy nem fogják megszavazni von der Leyent.

"Tehát arról van szó, hogy a nagykoalíció pártjai ugyanabban a kérdésben két különböző állásponton vannak az Európai Parlamentben. Ez egy rendkívüli probléma. Azon túl, hogy

az SDP szabadesése gyakorlatilag tovább tart"

– emelte ki a szakértő.

A nagykoalíció életben maradásáról az év második felében az SDP tagsága mindenféleképpen szavazni fog, ahol el is kell majd számolnia a vezetésnek a nagykoalíció eredményeiről. Az SDP azért is van problémás helyzetben, mert

már Merkel idejében az a benyomás alakult ki, hogy a szociáldemokraták veszítettek a pozíciójukból.

A von der Leyen-ügyben pedig lényegében azzal vádolják a CDU-t, hogy a védelmi miniszter megválasztásának a körülményei nem voltak demokratikusak.

Kiss J. László megjegyezte, miután a korábbi csúcsjelölti mechanizmus nem vált be, és gyakorlatilag az ilyen értelemben felfogott demokratikus úton nem lehetett többséget elérni, szükségmegoldás született annak érdekében, hogy az Európai Unió cselekvőképes legyen.

Nyitókép: Jean-Francois Badias

Kapcsolódó hang

Kiss J. László a német nagykoalíció válságáról
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018