eur:
395.05
usd:
372.03
bux:
65428.99
2024. április 16. kedd Csongor
Frankfurt, 2017. szeptember 12.A Renault Symbioz a 67. Frankfurti Nemzetközi Autószalon első sajtónapján, 2017. szeptember 12-én. (MTI/EPA/Armando Babani)
Nyitókép: ARMANDO BABANI

Új árcédulát kapott a Renault

Átalakulhat a világ autógyártása, ha a Renault igent mond a Fiat-Chrysler összeolvadási ajánlatára. Az olasz-amerikai cég szerint a franciák évi ötmilliárd eurót spórolnának meg a fúzióval.

Csaknem 33 milliárd eurós ajánlattal akarja a Fiat-Chrysler rávenni a Renault autógyárat, hogy mondjon igent a fúzióra. Az olasz-amerikai cég szerint ezzel akár ötmilliárd eurót takarítanának meg a franciák. Az így a világ harmadik legnagyobb autócégévé váló vállalat pedig a közeljövő elektromos és önvezető kocsijainak fejlesztésére költhetné a pénzt.

A megtakarításokat a kutatás-fejlesztés, a beszerzések és más tevékenységek összefogásával érnék el és a Fiat-Chrysler ígérete szerint a fúziót nem kísérnék gyárbezárások. Ugyanakkor nem zárták ki, hogy munkahelyek szűnhetnének meg.

Az új cég, amely évente csaknem kilencmillió kocsit állítana elő, a Volkswagen és Toyota csoportokat követné a rangsorban, megelőzve az amerikai General Motorst.

Az ajánlat szerint a két fuzionáló cég fele-fele arányban birtokolná az egyesült vállalat részvényeit.

A nagy kérdés, hogy mit mond erre a Renault, amelyet az elmúlt évben megingatott Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség közös főnökének letartóztatása. A cégnél egyelőre annyit mondtak, hogy érdeklődnek, „kedvező színben tekintenek az ajánlatra, de tanulmányozni kívánják annak részleteit, különös tekintettel a Renault ipari fejlesztésére és a dolgozók munkakörülményeire”. Utóbbiak azért lényeges kérdések, mert a francia vállalat 15 százalékos birtokosa a francia állam.

A francia kormányzat pozitív reagálása mellett Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes is örült a lehetőségnek, de hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a munkahelyeket.

Bizakodóan reagáltak a befektetők is: azt követően, hogy publikussá vált az ötlet,

a Fiat-Chrysler papírjai 8, a Renault-részvények pedig 12 százalékkal drágultak a tőzsdéken.

Ágazati elemzők viszont óvatosságra intettek. Arndt Ellinghorst, az Evercore ISI elemzője megjegyezte: „A franciák, olaszok, japánok és amerikaiak egyetértését kell kidolgozni egy holland cég igazgatótanácsáról, ahol a francia állam elveszítheti különleges státuszát”.

A Nissan főnöke, Szajkava Hiroto egyelőre japános udvariassággal nem kötelezte el magát, bár az olasz-amerikai cég szerint a japánok évi egymilliárd dollárt takarítanának meg az alkuval.

A Renault számára azért lehet előnyös az ajánlat, mert a két cég nem közvetlen versenytárs: a Fiat-Chrysler az Egyesült Államokban erősebb a terepjárók piacán, míg az elektromos kocsikat fejlesztő Renault Európában. Ráadásul az ajánlat szerint a franciáknak nem kellene feladniuk a japánokkal létrehozott partnerségüket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Orbán Viktor Brüsszelben: „ez a vörös vonal”

Az uniós migrációs és menekültügyi csomag esetében szerinte a legfontosabb kérdés, hogy azok, akik Európába akarnak jönni, maradhatnak-e az unió területén mindaddig, amíg menekültügyi kérelmüket elbírálják vagy az unió határain kívül kell várakozniuk a döntés meghozataláig.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.17. szerda, 18:00
Vágujhelyi Ferenc
a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke
Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

Megbillentek a tőzsdék a Fed-elnök szavaira

A tegnapi meredek amerikai lefordulást követően a rossz hangulat átragadt Európára is, nagy esést láthattunk ma a kontinens piacain, ebben a kedvezőtlen nemzetközi miliőben a magyar tőzsde is lefordult, a BUX közel 3 százalékos mínuszban zárt, a blue chipek közül pedig az OTP teljesített legrosszabbul. Az amerikai tőzsdéken vegyes mozgásokat hozott a keddi nap: csak a Dow tudott pluszban zárni. Részvénypiaci témákkal kiemelten foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×