INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 23. szerda
Tekla

autóipar

renault

fiat-chrysler

Frankfurt, 2017. szeptember 12.A Renault Symbioz a 67. Frankfurti Nemzetközi Autószalon első sajtónapján, 2017. szeptember 12-én. (MTI/EPA/Armando Babani)

Új árcédulát kapott a Renault

Átalakulhat a világ autógyártása, ha a Renault igent mond a Fiat-Chrysler összeolvadási ajánlatára. Az olasz-amerikai cég szerint a franciák évi ötmilliárd eurót spórolnának meg a fúzióval.

Csaknem 33 milliárd eurós ajánlattal akarja a Fiat-Chrysler rávenni a Renault autógyárat, hogy mondjon igent a fúzióra. Az olasz-amerikai cég szerint ezzel akár ötmilliárd eurót takarítanának meg a franciák. Az így a világ harmadik legnagyobb autócégévé váló vállalat pedig a közeljövő elektromos és önvezető kocsijainak fejlesztésére költhetné a pénzt.

A megtakarításokat a kutatás-fejlesztés, a beszerzések és más tevékenységek összefogásával érnék el és a Fiat-Chrysler ígérete szerint a fúziót nem kísérnék gyárbezárások. Ugyanakkor nem zárták ki, hogy munkahelyek szűnhetnének meg.

Az új cég, amely évente csaknem kilencmillió kocsit állítana elő, a Volkswagen és Toyota csoportokat követné a rangsorban, megelőzve az amerikai General Motorst.

Az ajánlat szerint a két fuzionáló cég fele-fele arányban birtokolná az egyesült vállalat részvényeit.

A nagy kérdés, hogy mit mond erre a Renault, amelyet az elmúlt évben megingatott Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség közös főnökének letartóztatása. A cégnél egyelőre annyit mondtak, hogy érdeklődnek, „kedvező színben tekintenek az ajánlatra, de tanulmányozni kívánják annak részleteit, különös tekintettel a Renault ipari fejlesztésére és a dolgozók munkakörülményeire”. Utóbbiak azért lényeges kérdések, mert a francia vállalat 15 százalékos birtokosa a francia állam.

A francia kormányzat pozitív reagálása mellett Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes is örült a lehetőségnek, de hangsúlyozta, hogy meg kell őrizni a munkahelyeket.

Bizakodóan reagáltak a befektetők is: azt követően, hogy publikussá vált az ötlet,

a Fiat-Chrysler papírjai 8, a Renault-részvények pedig 12 százalékkal drágultak a tőzsdéken.

Ágazati elemzők viszont óvatosságra intettek. Arndt Ellinghorst, az Evercore ISI elemzője megjegyezte: „A franciák, olaszok, japánok és amerikaiak egyetértését kell kidolgozni egy holland cég igazgatótanácsáról, ahol a francia állam elveszítheti különleges státuszát”.

A Nissan főnöke, Szajkava Hiroto egyelőre japános udvariassággal nem kötelezte el magát, bár az olasz-amerikai cég szerint a japánok évi egymilliárd dollárt takarítanának meg az alkuval.

A Renault számára azért lehet előnyös az ajánlat, mert a két cég nem közvetlen versenytárs: a Fiat-Chrysler az Egyesült Államokban erősebb a terepjárók piacán, míg az elektromos kocsikat fejlesztő Renault Európában. Ráadásul az ajánlat szerint a franciáknak nem kellene feladniuk a japánokkal létrehozott partnerségüket.

Nyitókép: ARMANDO BABANI

Kapcsolódó hang

A Top 3-ba röpítené a Renault-t a fúzió Fiat-Chryslerrel
 
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018