eur:
393.73
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Gépjárművek közlekednek a Salkaházi Klára rakparton Budapesten 2017. január 23-án. Tarlós István főpolgármester elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát a fővárosban. A magas szállópor-koncentráció miatt ezen a napon reggel 6 órától minden nap 22 óráig Budapest közigazgatási területén tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0; 1; 2; 3; 4, vagy amelyek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Már a magyarországi új autók is szennyezőbbek, mint az uniós átlag

Tízmilliókkal nő az EU-ban az autók száma, miközben az új autók szén-dioxid-kibocsátását is alig sikerül tartani.

A hibrid és elektromos autók terjedésével párhuzamosan is folyamatosan nő az autók szén-dioxid-kibocsátása - olvasható a G7.hu JATO autóipari elemzőcég adatain alapuló cikkében. Pedig 2017-ig már tíz éve csökkent a tendencia.

A kibocsátás növekedésében szerepe volt a dízelbotrányoknak; ismert, a dízelesek hivatalosan kevesebb szén-dioxidot bocsátanak ki, mint a benzinesek, igaz, az adatok még a téves adatokat felvonultató közléseken nyugszanak.

Az arányokat tekintve az EU-ban a személygépkocsik a kibocsátás nyolcadát adják (a közlekedésen belül a kétharmadát);

a 2015-re kitűzött 130 g/km értékét még sikerült tartani, a 2021-es 95 g/km-os kibocsátási cél azonban irreálisnak tűnik a mostani emelkedés fényében,

ráadásul az utóbbi tíz évben 32,1 millióval, 14 százalékkal nőtt a használt személyautók száma az EU-ban.

A legkevésbé szennyező új autókat a portugálok vásárolják, ezek 105 g/km kibocsátásúak, míg az észteknél 133 g/km az átlag. Az EU egészében 118,5 g/km volt az összes új autó kibocsátása. Ha minden országban olyan kisebb autókat vennének Európában, mint a portugálok, akkor az új autók kibocsátása 11 százalékkal csökkenne.

Magyarország nem áll túl jól ebben az összevetésben: az EU-átlagánál 6 százalékkal rosszabb az új autók kibocsátása.

Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, hatalmas rakétatámadás érte Ukrajnát – Háborús híreink pénteken

Kijevnek több fegyverre van szükség, Lengyelország és Ukrajna ezért azt tervezi, hogy közös fegyvergyártó vállalatokat létesítenek a két ország területén - jelentette be Denisz Smihal ukrán kormányfő csütörtökön Varsóban, a lengyel hivatali partnerével közös sajtóértekezleten. Martin Herem, az észt fegyveres erők főparancsnoka bejelentette, országának két év alatt meg kell kétszereznie a védelemre fordított összegeket, hogy elegendő lőszert halmozhasson fel ahhoz, hogy döntő vereséget mérjen egy orosz inváziós erőre – írja a Reuters. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×