eur:
393.01
usd:
366.42
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke (b4), Alexander Van der Bellen osztrák elnök (j4), valamint Eckart Ratz új belügyminiszter, Walter Pöltner új szociális ügyi, Valerie Hackl új közlekedési, innovációs és technológiai miniszter, Hartwig Löger új alkancellár, Juliane Bogner-Strauss új sportminiszter és Johann Luif új védelmi miniszter (b-j) a kinevezésük után a bécsi Hofburgban 2019. május 22-én. A parlamentben az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párt (SPÖ) kezdeményezésére bizalmi szavazást tartanak május 27-én, miután felbomlott az osztrák kormánykoalíció.
Nyitókép: Sebastian Kurz kancellár, az Osztrák Néppárt elnöke (b4), Alexander Van der Bellen osztrák elnök (j4), valamint Eckart Ratz új belügyminiszter, Walter Pöltner új szociális ügyi, Valerie Hackl új közlekedési, innovációs és technológiai miniszter, Hartwig Löger új alkancellár, Juliane Bogner-Strauss új sportminiszter és Johann Luif új védelmi miniszter (b-j) a kinevezésük után a bécsi Hofburgban 2019. május 22-én. MTI/EPA/Christian Bruna

Az államfő beiktatta az új minisztereket Ausztriában

Az országban azután alakult ki kormányválság, hogy Sebastian Kurz kancellár bejelentette, felbontja a koalíciót, majd a koalícióhoz tartozó Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) valamennyi minisztere lemondott. Szeptemberben előre hozott választásokat tartanak.

Beiktatta hivatalukba az osztrák államfő szerdán a kormány új minisztereit.

Alexander Van der Bellen köztársasági elnök a bécsi Hofburgban a beiktatási ceremónián arra kérte a kinevezés előtt álló minisztereket, soha ne feledkezzenek meg az európai együttműködés fontosságáról. Az államfő azt mondta: "Az egyesült Európa a legjobb ötlet, amit mi, európaiak valaha is alkottunk".

Karin Kneissl külügyminiszter, aki az FPÖ-t képviseli a kormányban, de nem tagja a pártnak, az átalakított kormányban is a posztján maradt.

Az alkancellári tisztséget Heinz-Christian Strache, az FPÖ addigi elnöke helyett a jövőben Hartwig Löger pénzügyminiszter, a vezető kormányerő, az Osztrák Néppárt (ÖVP) politikusa tölti be.

A részben szakértőkből álló osztrák kormány belügyminisztere Eckart Ratz, a legfelsőbb bíróság volt elnöke lett, aki egyben a korrupció elleni küzdelem szaktekintélye. Elődjét, Herbert Kickl belügyminisztert Sebastian Kurz kancellár kezdeményezésére az államfő felmentette hivatalából.

Egészségügyi miniszterré Walter Pöltnert nevezték ki, aki korábban szociális ügyekkel foglalkozott, és tagja a Szociáldemokrata Pártnak (SPÖ). Ő Beate Hartinger Kleint váltja a hivatalban.

A közlekedési miniszteri posztot mostantól Valerie Hackl, az Austro Control nevű cég vezetője tölti be az időközben az FPÖ elnökévé választott Norbert Hofer utódjaként.

A honvédelmi tárcát Mario Kunasektől a pártonkívüli, ám a néppárthoz közelinek mondott Johann Luif veszi át.

További változás, hogy Julianne Bogner-Strauss (ÖVP) család- és nőügyi miniszter a jövőben a sportügyi és közszolgálati tárcával kapcsolatos teendőket is ellátja. Ez a tárca eddig Heinz-Christian Strachéhoz tartozott.

Van der Bellen korábban azt mondta, hogy az átmeneti kormány megbízatása néhány hónapra, a szeptemberre tervezett előrehozott választásokig szól. A szakértők a koalíciós tárgyalások lezárulásáig, várhatóan 2020-ig hivatalukban maradnak.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

A magyar államadósság fontos része, mégis alig tudunk róla valamit: mire jó a Diszkont Kincstárjegy?

Az elmúlt években újra emelkedett a Diszkont Kincstárjegyek (DKJ) aránya a magyar adósságfinanszírozáson belül, azt követően, hogy 2015-2021 között jelentősen visszaesett az állományuk. A Diszkont Kincstárjegy fontos likviditáskezelési eszköz, ezzel tudja ugyanis a finanszírozási igény rövidtávú ingadozását simítani az állam. 2024-ben fontos változások tapasztalhatók ezen a piacon, jelentősen csökkenhet a forgalomban lévő sorozatok száma és hamarosan elindulhat a csereaukciós rendszer.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×