eur:
393.85
usd:
367.98
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Herbert Kickl, az Osztrák Szabadságpárthoz (FPÖ) tartozó belügyminiszter egy bécsi sajtóértekezletről távozik 2019. május 20-án. Heinz-Christian Strache FPÖ-elnök és alkancellár május 18-án lemondásra kényszerült egy korrupciós botrány miatt.
Nyitókép: MTI/EPA/Christian Bruna

Az osztrák belügyminiszter szerint megbuktatták a koalíciót

Az Osztrák Szabadságpárt belügyminisztere közösségi oldalán ír arról, hogy az az Osztrák Néppárt (ÖVP) szándékosan arra játszott, hogy őt elmozdítsák a posztjáról.

Előre hozott választásokat írtak ki Ausztriában, miután Strache alkancellár lemondott, és Kurz kancellár nem tudott megegyezni koalíciós partnerével.

Az osztrák belügyminiszter ezt követően a Facebookon számolt be a kormánykoalíció „felrobbantásáról", valamint arról, hogy az ÖVP ki akarta kényszeríteni a lemondását - írja az Origo.

Herbert Kickl a bejegyzését azzal kezdte, hogy az ÖVP (Osztrák Néppárt) szombaton egyoldalúan felmondta a kormányzati együttműködést.

Ezért várhatóan szeptemberben új választásokra kerül sor. A kancellár szavai szerint ez Ausztriáról szól - idézte a belügyminiszter Sebastian Kurzot.

Az elmúlt napok eredményei azonban szerinte megmutatják, hogy ez nem így van. Ez mindössze Kurz szövetségi kancellár és az ÖVP hatalmáról szól.

És nyilvánvalóan egy olyan kormány felrobbantásának áráról is, amely sok éve a legnagyobb elismerést vívta ki a munkájával - állapította meg Herbert Kickl.

Herbert Kickl bejegyzésében egyértelműen leszögezte, hogy Heinz-Christian Strache és Johann Gudenus privát beszélgetései, melyeket Ibizán, illegálisan vettek fel, katasztrofálisak és felelőtlenek. Ilyen beszélgetéseket és viselkedést folytatni kétségtelenül nagy hiba - tette hozzá.

"A szabadságpárti belügyminisztérium már régen szálka volt az ÖVP szemében"

- idézi Herbert Kickl írását a Mandiner.

A bejegyzés így zárul: "Elsősorban a tiszta és konzekvens vonal miatt, amit a menekült- és bevándorláspolitikában osztrák és európai földön képviseltünk, az ENSZ migrációs paktumának elutasítása miatt, a menekültek más országokból Ausztriába való kényszerbetelepítésének világos elutasítása miatt, a kiutazási központok felállítása miatt. Ezeket a kérdéseket az FPÖ – bár az ÖVP mindvégig ellenezte – végigvitte. A legutolsó konfliktus a menekültek óradíjának másfél euróra való csökkentése körül alakult ki. A kancellár az FPÖ ezirányú követelését kezdetben nyíltan támogatta. Később azonban megpróbált rábírni, hogy a csökkentéstől, amelyben megegyeztünk, álljak el. Erre azonban nem voltam kész.”

Kurz nem meneszti Kicklt

Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfői közleményében jelezte, hogy egyelőre nem meneszti Herbert Kickl szabadságpárti belügyminisztert. Rövid közleményében bírálta az Osztrák Szabadságpártot, kancellár egyúttal azt hangsúlyozta, hogy pártja, az Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetősége száz százalékban támogatja az általa követett irányvonalat.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×