eur:
394.9
usd:
363.14
bux:
65450.33
2024. március 19. kedd Bánk, József
Volodimir Zelenszkij ukrán komikus színész és elnökjelölt a második államfői mandátumára pályázó Petro Porosenko ukrán elnökkel folytatott nyilvános választási vitáján a kijevi Olimpiai Stadionban 2019. április 19-én, két nappal az ukrán elnökválasztás második fordulója előtt.
Nyitókép: Vadim Ghirda

Óriási különbséggel kapott ki Porosenko, Kárpátalján még nagyobbal

Az ukrán elnökválasztás múlt vasárnap megtartott második fordulójában leadott szavazatok 100 százalékának összeszámlálása alapján Volodimir Zelenszkij humorista-producer jelölt nyert 73,22 százalékkal, míg Petro Porosenko hivatalban lévő államfő a voksok 24,45 százalékát kapta - derült ki a Központi Választási Bizottság (CVK) honlapján közölt előzetes végeredményből.

Az országban egyedül a nyugat-ukrajnai Lviv megyében nyert Porosenko - ahol a szavazatott 62,79 százalékát szerezte meg, míg ellenfele a voksok 34,49 százalékát -, az összes többi megyében viszont Zelenszkij nyert. Ezen kívül külföldön kapott a hivatalban lévő elnök több szavazatot (54,73 százalék) mint Zelenszkij (43,78 százalék).

Kárpátalja megyében Zelenszkij hatalmas fölénynel nyert, a megyében 80,67, míg Porosenko mindössze 16,69 százalékot kapott.

A hivatalos végeredményt azután hirdeti ki a Központi Választási Bizottság, miután beérkezett minden jegyzőkönyv a területi választási bizottságoktól.

Az április 21-i második fordulóban körülbelül 18,5 millió ukrán választópolgár vett részt, nem sokkal kevesebben, mint a március 31-i első fordulóban, amelyben csaknem 18,9 millióan szavaztak.

A leadott szavazatok 2,31 százaléka volt érvénytelen.

Címlapról ajánljuk

Állami támogatások: komoly feszültségforrás készül az EU-tagállamok között

A kormányok állami támogatásokat nyújthatnak gazdaságaik versenyképességének növelése érdekében, és ezzel nem minden tagállam ért egyet. Máthé Réka Zsuzsánna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Európa Stratégia Kutatóintézetének tudományos munkatársa szerint az ideiglenes szabályozás nagy nyertese a német, a francia és a magyar gazdaság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Kiderült: év végéig visszatöltik amerikai olaj-készleteket, és csak átmeneti az új LNG-projektek blokkolása

Az Egyesült Államok energiaügyi minisztere azt jelentette be hétfőn, hogy az év végére az ország stratégiai kőolajkészlete (SPR) várhatóan eléri vagy meghaladja a két évvel korábbi szintet, amikor egy példátlanul nagy, 180 millió hordós készletleépítés indult el az olajárak letörése érdekében. Jennifer Granholm azt is hangsúlyozta, hogy csak átmeneti jellegű, mindössze néhány hónapig tartó szünetet jelent a Biden-adminisztráció döntése, hogy megállították a további LNG-kapacitások kiépülését, amelyek exporta vitték volna a cseppfolyós földgázt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×