INFORÁDIÓ 
2020. szeptember 30. szerda
Jeromos

theresa may

brexit

lemondás

Theresa May brit miniszterelnök televíziós nyilatkozata közben a londoni kormányfői rezidencián, a Downing Street 10-ben 2019. március 20-án. May hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brit EU-tagság március 29-én esedékes megszűnésének (Brexit) elhalasztását június 30-ig, miután a parlamenti alsóház az uniós tagság megszűnésének feltételrendszeréről szóló megállapodást eddig kétszer is nagy többséggel elvetette.

Theresa May kész lemondani a tárgyalások következő szakasza előtt

Infostart / MTI

A Downing Street tájékoztatása szerint Theresa May brit miniszterelnök szerdán közölte a kormányzó Konzervatív Párt frakciójával, hogy kész távozni tisztségéből a brexittárgyalások következő - az EU-hoz fűződő jövőbeni kapcsolatokról szóló - szakaszának kezdete előtt. Feltételt is szabott.

May szerda délután zárt ajtók mögött tanácskozott az alsóházi tory frakció rendkívül befolyásos szakpolitikai testülete, az úgynevezett 1922 Bizottság tagjaival.

A kormányzati tisztséget nem viselő tory képviselők alkotta 1922 Bizottság - amely onnan kapta nevét, hogy az alapítók az 1922-es parlamenti választásokon kerültek be a londoni alsóházba - informális, de gyakorlatilag kötelező erejű politikai ajánlásokat fogalmaz meg a kormányzati - ellenzéki időszakokban árnyékkormányzati - tisztséget viselő konzervatív képviselők számára.

E frakciótestület hatáskörébe tartozik a Konzervatív Párt vezetőváltási folyamatainak irányítása is.

A londoni kormányfői hivatal szerda este ismertetett beszámolója szerint a miniszterelnök a bizottság ülésén kijelentette: tudatában van a frakció azon kívánságának, hogy a brexittárgyalások második szakaszában új hozzáállás érvényesüljön, és új vezetés kerüljön a párt élére.

"Nem fogok ennek útjába állni"

- fogalmazott hivatalának tájékoztatása szerint a brit miniszterelnök.

May már decemberben jelezte, hogy nem ő kívánja a következő, 2022-es parlamenti választások kampányát megvívni a Konzervatív Párt élén, de azt azóta sem fedte fel, hogy mikorra tervezi távozását.

A szerdai frakcióértekezleten azonban a Downing Street tájékoztatása szerint közölte, hogy kész az általa tervezettnél is korábban távozni tisztségéből.

Theresa May hangsúlyozta ugyanakkor, hogy

szükségesnek tartja a kilépés feltételrendszeréről szóló, az alsóház által eddig kétszer is nagy többséggel elvetett megállapodás elfogadását és a brexitfolyamat végigvitelét.

Kijelentette: tudja, hogy egyeseket aggaszt az a lehetőség, hogy ha a tory frakció megszavazza a Brexit-megállapodást, akkor azt ő felhatalmazásnak tekintené a második tárgyalási szakasz mielőbbi elkezdésére a szükséges vita lefolytatása nélkül, de nem ez a szándéka, mivel hallja a frakció szavát.

Theresa May kérte a tory pártcsoport tagjait, hogy támogassák a brexitmegállapodást, annak érdekében, hogy az Egyesült Királyság zökkenőmentesen, rendezett körülmények közepette távozhasson az Európai Unióból.

A Downing Street tájékoztatása sem említi, hogy May mikor kíván távozni a Konzervatív Párt és a kormány éléről.

A BBC közszolgálati médiatársaság kormányforrásokból származó értesülése szerint azonban Theresa May utolsó jelentősebb hivatalos programjaként még jelen lesz a legnagyobb fejlett és feltörekvő gazdaságok csoportjának (G20) Japánban tartandó júniusi csúcsértekezletén, és július közepére már új miniszterelnök állna a brit kormány élén.

A hétvégi brit sajtóban jórészt egybehangzó értesülések jelentek meg arról, hogy a tory frakció keményvonalas Brexit-tábora Theresa May távozását szabta a Brexit-megállapodás elfogadásának feltételéül, és a frakción belül "puccs" kezd kibontakozni May eltávolítása végett. Ezeket az értesüléseket a Downing Street cáfolta, és a sajtó által utódjelöltként megnevezett miniszterek közül is többen nyilvánosan támogatásukról biztosították a kormányfőt.

Nyitókép: MTI/Chris J. Ratcliffe
A címlapról ajánljuk

×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018