eur:
392.27
usd:
366.87
bux:
67039.3
2024. április 26. péntek Ervin
A Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépését (Brexit) ellenző tüntetők egyike Theresa May brit miniszterelnöknek öltözve egy Titanic című film egyik jelenetét adja elő a brit parlament épületénél 2019. január 15-én. A brit parlament alsóháza ezen a napon szavaz a brit európai uniós tagság megszűnésének (Brexit) feltételeiről szóló megállapodásról.
Nyitókép: MTI/EPA/Neil Hall

Theresa May: történelmi jelentőségű kötelezettségnek kell eleget tenni

Theresa May brit miniszterelnök szerda este háromszáz konzervatív párti képvselő gyűlésén beszélt a brexitről.

Ezt mondta: "Kész vagyok leköszönni a kormányfői megbízatásomról, korábban, mint gondoltam. Ez az ország és a párt érdeke." Hozzátette: "Tudom, hogy egyes parlamenti képviselőink nem óhajják, hogy én vezessem a Brexit-tárgyalások soronkövetkező szakaszát. Ennek a kívánságnak teszek eleget."

Theresa May nem közölte, pontosan mikor távozik a kormány éléről. Bíztatta a képviselőket, hogy felhatalmazásukkal élve folytassák a brit nép akaratának teljesítését, azt, hogy a népszavazás eredményének megfelelően, fennakadás nélkül történjék meg Nagy-Britannia kiválása az Európai Unióból.

Azt mondta:

"Történelmi jelentőségű kötelezettségnek kell eleget tenni."

Bár lemondása pontos dátuma egyelőre nem tudható, utódlásáért a színfalak mögött már elindult a versengés. A BBC tudósítója azt jelentette a gyűlés után, hogy onnan, Theresa May bejelentését követően, az utódlására esélyes Boris Johnson külügyminiszter "ajkán széles mosollyal" távozott.

Egy tekintélyes képviselőtársa viszont ezt mondta: "Tehersa May elszánt volt a megállapodás elfogadtatására, elszánt abban, hogy megőrizze a párt egyégét, a kormány vezető szerepét és

elszánt abban is, hogy a szocialista pártvezér, Jeremy Corbyn ne kerülhessen a miniszterelnöki székbe."

A londoni esti lap, az Evening Standard már latolgatja Theresa May utódlásának az esélyeit. Egy Ipsos-felmérést idéz, amelynek eredményei szerint Boris Johnson csak negyedik helyen szerepel. Legesélyesebbnek Jeremy Hunt külügyminisztert tartják, majd Amber Rudd munkaügyi minisztert, harmadik helyen pedig Sahid Javid belügyminisztert, aki egy pakisztáni autóbuszsofőr gyermekeként született egy angol vidéki városban.

Az már nem keltene meglepetést, ha Nagy-Britanniának újból politikusnő lenne a kormányfője, Amber Rudd, de érdekes, hogy sokan, elsősorban londoniak, egy pakisztáni származású, persze teljesen elangolosodott poliitikust is el tudnak képzelni a miniszterelnöki székben.

A brexitmegállapodásról szóló paktum parlamenti szavazásra bocsájtásának még nincs dátuma. Lehet, hogy Theresa May előzőleg tapogatózó szavazás megtartását kéri, amelynek az eredménye semmire sem kötelezi a kormányt. Ha a paktumot az Alsóház végül elfogadja, akkor az Egyesült Királyság május 22-én elhagyja az Európai Uniót.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×