eur:
395.75
usd:
372.09
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Nyitókép: Pixabay.com

May utalást tett arra, hogy a héten újabb szavazás lehet a brexit-megállapodásról

Theresa May brit miniszterelnök utalást tett arra szerdán, hogy a brit EU-tagság megszűnésének (brexit) feltételrendszeréről novemberben elért, a londoni alsóház által azonban eddig kétszer is nagy többséggel elutasított megállapodást a kormány a héten ismét az alsóház elé terjesztheti vitára és szavazásra.

A képviselői kérdések és azonnali miniszterelnöki válaszok szokásos szerda délutáni alsóházi órájában egy kormánypárti képviselő felrótta, hogy jóllehet May az elmúlt hónapokban "száznál is többször" megígérte a kilépés pénteken lejáró eredeti határidejének betartását, az utolsó pillanatban mégis a brexit elhalasztását kérte az EU-tól.

Válaszában Theresa May kijelentette: a kormány a brexitet mindenképpen garantálni tudja, abban az esetben, ha a kérdező képviselő és kollégái "ezen a héten" támogatják a kilépési feltételeket tartalmazó megállapodást.

A brit EU-tagság eredetileg ezen a héten, pénteken, brit idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnt volna meg.

Theresa May azonban - miután az alsóház januárban 230, két hete 149 fős többséggel elvetette a brexit-megállapodást - a múlt héten hivatalosan kezdeményezte az Európai Uniónál a brexit határidejének június 30-ig terjedő halasztását.

Az EU a csütörtök-pénteki csúcsértekezleten végül olyan megoldásra jutott, hogy ha a brit parlament ezen a héten elfogadja a brexit-megállapodást, a kilépés május 22-éig - az európai parlamenti választások előtti napig - halasztható.

A brexit-egyezmény újbóli elutasítása esetén viszont a brit kormánynak április 12-éig ismertetnie kell az EU-val a további menetrendről szóló elképzeléseit, és döntenie kellene arról is, hogy részt akar-e venni az EP-választásokon.

Ha erre a brit kormány hajlandó, akkor az EU-csúcson elért megállapodás alapján a brexit hosszabb ideig tartó - egyelőre kijelölt határidő nélküli - halasztása is szóba kerülhet,

ha viszont London továbbra is elveti a részvételt az EP-választásokon, akkor április 12-én elvileg megállapodás nélkül megszűnhet a brit EU-tagság.

May többször megerősített álláspontja az, hogy a kormány csak akkor terjeszti harmadszor is az alsóház elé a brexit-megállapodást, ha biztos abban, hogy ezúttal meg tudja nyerni a képviselők többségét az egyezmény támogatásának.

A héten már voltak olyan utalások a kormány részéről, hogy ez nem kizárt.

David Davis volt brexit-ügyi miniszter a BBC televíziónak nyilatkozva kedd este kijelentette: ha Theresa May a héten harmadszor is a ház elé terjeszti a Brexit-megállapodást,

ezúttal "tisztes esély" lenne az egyezmény elfogadására.

Davis, aki a Konzervatív Párt keményvonalas brexit-táborának egyik prominens tagja, az interjúban kijelentette, hogy az EU-val elért megállapodás "nem jó", de elfogadásának alternatívája "kaotikus fejlemények egész sora" lenne.

A volt brexit-miniszter szerint már e káoszsorozatba illeszkedik az az indítvány is, amelynek alapján a képviselők szerdától úgynevezett indikatív - vagyis jelzésértékű, jogilag nem kötelező erejű - szavazássorozatot kezdenek a brexit-megállapodás lehetséges alternatíváiról.

David Davis szerint éppen ez a kezdeményezés teremtett esélyt a brexit-megállapodás elfogadására, abban az esetben, ha az egyezmény a héten ismét a ház elé kerül.

A megállapodással szembeni ellenállás oldódását jelezte az is, hogy Jacob Rees-Mogg, a kormányzó Konzervatív Párt legnagyobb keményvonalas brexit-párti frakciócsoportjának - European Research Group (Európai Kutatási Csoport, ERG) - vezetője szerdán, a BBC rádiónak nyilatkozva közölte:

immár kész támogatni a brexit-megállapodást, ha a kisebbségi tory kormányt kívülről támogató, ugyancsak rendkívül EU-szkeptikus észak-írországi Demokratikus Unionista Párt (DUP) is hajlandó erre.

A DUP eddig mereven elvetette a brexit-megállapodást, és a párt hivatalosan egyelőre nem jelezte, hogy álláspontja módosult volna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×