eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Cáfolja a német rendőrség a brémai AfD-vezető megtámadásáról először közölt beszámolót

Az incidensről készült köztéri videofelvétel tanúsága szerint nem farudakkal verték meg, ahogyan ez először szerepelt a jelentésekben.

Cáfolta csütörtökön a német rendőrség a Frank Magnitz brémai AfD-pártvezető minapi megtámadásáról először közölt beszámolót, ugyanis az incidensről készült köztéri videofelvétel tanúsága szerint nem farudakkal verték meg, ahogyan ez először szerepelt a jelentésekben. Szintén csütörtökön azt is közölték, hogy nyilvánosságra hozzák a felvételt.

A jobboldali Alternatíva Németországnak (AfD) legnagyobb német ellenzéki párt brémai tartományi vezetőjét hétfőn késő délután támadta meg több ember Bréma belvárosában, a politikus kórházba került.

Akkor további részleteket a támadásról nem közölt a rendőrség. Az ügyben politikai bűncselekmény gyanújával indult nyomozás, az eljárást a tartományi rendőrség államvédelmi osztálya és a brémai ügyészség folytatja.

Az AfD első tájékoztatása szerint a tartományi pártvezetőt hárman támadták meg, a maszkot viselő férfiak súlyos sebesüléseket okoztak neki. Feltettek a képét a Twitterre, amelyen annak magyarázata szerint Magnitz egy hordágyon fekszik súlyos homloksérüléssel és a szemén horzsolással. Jörg Meuthen, a párt társelnöke a Twiterren azt írta, hogy Frank Magnitzot félholtra verték. Azóta a párt elismerte, hogy az első beszámolók a támadásról nyilvánvalóan tévesek voltak.

Magnitz, aki szerdán elhagyhatta a kórházat, a Die Welt című lapnak nyilatkozva azt mondta: feltehetőleg szélsőbaloldaliak támadták meg, és a tett szerinte felért egy gyilkossági kísérlettel.

A brémai ügyészi hivatal szóvivője szerdán közölte, hogy

a támadásról készült videofelvételen az egyik támadó hátulról ráugrott a politikusra, aki ettől földre került, majd az illető elfutott. "Úgy gondoljuk, hogy sérülései mind földre esésének következményei"

- mondta a szóvivő az ARD német tévének nyilatkozva. Nincs bizonyíték arra, hogy a pártvezetőt farúddal ütötték meg vagy fejbe rúgták - tette hozzá.

Az AfD szóvivője a Funke médiacsoportnak nyilatkozva csütörtökön azt mondta:

a párt legfrissebb információi alapján most már egy más tartalmú közleményt adna ki a támadásról.

Az az információ, hogy Magnitzot farudakkal támadták meg, egy építőmunkástól származott, aki állítólag szemtanúja volt az esetnek, de a munkásról azóta nem lehet tudni semmit - mondta.

A brémai rendőrség és a tartományi rangú város ügyészsége csütörtökön egy közös közleményben tudatta, hogy az ismeretlen elkövetők felkutatásáért nyilvános körözést adnak ki, és ennek részeként nyilvánosságra hozzák az esetet rögzítő térfigyelő kamera felvételét. Az ehhez szükséges jogi előkészületeket megkezdték.

A Bundestag több pártja elítélte a bűncselekményt.

A Die Zeit című lap véleménycikket közölt az ügyről csütörtökön. Azt írta: az AfD arra használja fel a tartományi vezetője elleni fizikai támadást, hogy rámutasson, hogyan vált a politikai erőszak áldozatává. A lap szerint valóban igaz, hogy a párt egyre gyakrabban célpontja ilyen támadásoknak, de arról nem akar tudomást venni, hogy maga is részt vesz a politikai légkör megmérgezésében. Mindazonáltal az összes párt politikusait érik hasonló támadások - szögezte le a lap.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×