eur:
392.62
usd:
365.96
bux:
66816.39
2024. április 26. péntek Ervin
München, 2018. március 16.Markus Söder új bajor tartományi miniszterelnök a bajor parlament müncheni üléstermében, mielőtt leteszi a hivatali esküt 2018. március 16-án. (MTI/EPA/Lukas Barth)
Nyitókép: LUKAS BARTH

Menekültügy: Bajorország példát mutatna a többi német tartománynak

A nemrég hivatalba lépett bajor tartományi miniszterelnök menekültügyi szigorításokat akar életbe léptetni. Ezek kiterjednek a gyors kitoloncolásokra, valamint a határra érkező migránsok feltartóztatására is. Markus Söder kormánya tegnap fogadta el azt a programot, amely - szerinte - példát mutathat a többi német tartomány számára is.

A bajor tartományi parlamentben a miniszterelnök azzal érvelt a menekültügyi szigorítások megszavazása érdekében, hogy szakítani akarnak az - úgymond - rossz ösztönzőkkel, amelyek a migránsok jelentős részét azért indították Németország felé, mert menedékkérőként fizetést kaptak.

Markus Söder hangsúlyozta, hogy áttérnek a természetbeni juttatásokra és közmunkák elvégzését várják el azoktól, akik menedékkérelmük intézésére várnak. Mint fogalmazott,

Bajorország jogállam, amely a migránsokra vonatkozó intézkedésekkel példa lehet a többi tartomány számára is.

A bajor kormányfő nem titkolta azt sem, hogy felkészülnek a szövetségi belügyminiszter által indítványozott új típusú befogadóközpontok megvalósítására is.

A megérkezés, a döntés és a visszatérés jelentésű német szavak első betűi alapján ANkER, magyarul horgony központnak nevezett táborok arra szolgálnak majd, hogy az országba lépéstől egészen a menedékjogi kérelem jogerős lezárásáig elhelyezzék a menedékkérőket.

A kormány által tervezett program keretében

létrehoznának egy olyan rendőrségi csoportot is, amelynek kizárólagos feladata a menekültszállások rendjének és biztonságának szavatolása,

ideértve a leghatározottabb fellépést az erőszakos cselekményt elkövetőkkel szemben, akiknek tudniuk kell azt is, hogy randalírozás esetén kitoloncolás fenyegeti őket. Markus Söder utalt arra, hogy az elutasított menedékkérők elszállításáért felelős szövetségi rendőrség mellett tartományi hatáskörben is gondoskodni akarnak repülőgépek bérléséről a kitoloncolások gyors lebonyolítása érdekében.

A miniszterelnök szerint a program lehetővé tenné a Bajorország határára érkező migránsok feltartóztatását is.

Az ellenzéki pártok élesen támadták Markus Söder tervét és jelezték, hogy országos szinten is minden követ megmozgatnak az új menekültügyi program meghiúsítására.

De megszólalt a szövetségi rendőrség szakszervezete is, hangsúlyozva, hogy tartományi szinten szó sem lehet repülőgépeken történő kitoloncolásokról, és a miniszterelnök szemére vetették azt is, hogy a tervvel a jobboldali választók körében keres minél több támogatót az őszre tervezett bajorországi tartományi választás előtt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×