INFORÁDIÓ 
2019. december 8. vasárnap
Mária

üzemanyagár

brazília

sztrájk

Bevetették a hadsereget az üzemanyag drágulása miatt sztrájkolók ellen

Infostart / MTI

A brazil kormány pénteken utasítást adott a hadseregnek a dízeláremelés miatt öt napja sztrájkoló kamionsofőrök által emelt úttorlaszok felszámolására.

Joaquim Silva e Luna védelmi miniszter "gyors" bevetést ígért. Mint mondta, a hadsereg "gyorsan, koordináltan és erőteljesen" fog fellépni, hogy a "kritikus térségekben" ismét helyreálljon a közlekedés.

Michel Temer brazil elnök korábban engedélyezte a hadsereg bevetését az úttorlaszok felszámolására, ha a kamionsofőrök nem vetnek véget akciójuknak.

Van egy megállapodás, de a torlaszok állnak

A kormány csütörtök este megállapodott több szakszervezettel, hogy két hétre beszüntetik a tiltakozó akciót. Előzőleg a kormány megígérte, hogy eltörli a dízelre kiszabott egyik adót, támogatni és stabilizálni fogja a dízelárakat, ami idén akár 5 milliárd reálos (373 milliárd forint) többletkiadást okozhat a költségvetésben. Habár a sztrájkot kezdeményező, állítása szerint mintegy 600 ezer teherautósofőrt tömörítő Abcam szakmai szövetség nem volt az aláírók között, felszólította tagságát biztonsági megfontolásokból a torlaszok eltávolítására. A megállapodás ellenére pénteken a legtöbb szövetségi államban még álltak az úttorlaszok.

Temer Brazíliavárosban elmondott pénteki televíziós üzenetében közölte: "nem fogják tűrni, hogy a lakosság el legyen vágva a létszükségleti áruktól". Hozzátette, hogy a kormány elfogadja a követeléseket, de a kamionsofőrök "radikális kisebbsége" folytatja az országok főközlekedési útvonalainak eltorlaszolását. Megerősítette, hogy felhatalmazta a hadsereget és az autópálya-rendőrséget, hogy szükség esetén erővel tisztítsák meg az utakat.

Rendkívüli állapot Sao Pauloban

Sao Paulo város polgármestere rendkívüli állapotot vezetett be. Az intézkedés lehetővé teszi egyebek mellett a töltőállomásokon tárolt üzemanyag elkobzását.

A dízeláremelés miatt indított országos tiltakozás miatt valóságos káosz alakult ki az országban, ahogy gyakorlatilag nincsen vasúti közlekedés és az áruszállítás 60 százaléka közúton történik: a sztrájkoló kamionsofőrök létfontosságú útvonalakon, így az olajfinomítókhoz, a benzinkutak többségéhez vezető utakon alakítottak ki torlaszokat. Pénteken már több repülőjáratot - közöttük két nemzetközi járatot - is törölni kellett Brazíliaváros repülőterén, mert kimerültek a kerozinkészletek. Több vidéki repülőtéren is válságos volt helyzet. Latin-Amerika legnagyobb gazdaságának több ágazata bénult meg az üzemanyaghiány miatt.

A dízel a kőolaj világpiaci árának emelkedése és a Petrobras állami kőolajipari vállalatnak a nemzetközi árfolyamokhoz alkalmazkodó új árpolitikája miatt drágult meg jelentősen Brazíliában.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018