INFORÁDIÓ 
2021. január 19. kedd
Márió, Sára

ugrósdy márton

donald trump

kim dzsong un

csúcstalálkozó

Ugrósdy Márton: Észak-Koreának kellemetlenebb a csúcstalálkozó elmaradása

Infostart / InfoRádió

Washington folytatja a maximális nyomásgyakorlást Észak-Koreára - hangoztatta az amerikai elnök csütörtökön a Fehér Házban, miután lemondta a Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel tervezett csúcstalálkozóját. Ugrósdy Márton amerikaszakértő, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese szerint előfordulhat, hogy az egyeztetések valamilyen formában folytatódnak.

Donald Trump megismételte, hogy a legutóbbi észak-koreai nyilatkozat miatt döntött a csúcstalálkozó lemondása mellett. Észak-Koreára és az egész világra nézve kedvezőtlen fordulatnak nevezte a csúcstalálkozó elmaradását, és közölte: miután egyeztetett James Mattis védelmi miniszterrel és az Egyesült Államok szövetségeseivel, az amerikai haderő készenlétben van, arra az esetre, ha Észak-Korea vakmerő és felelőtlen cselekedetet követne el. "Minden korábbinál jobban készen állunk arra, hogy szembeszálljunk bármilyen észak-koreai fenyegetéssel" - fogalmazott.

A találkozó lemondásával kapcsolatban Ugrósdy Márton amerikaszakértő kiemelte:

sokan úgy tartják, hogy Donald Trump elnök egyik legnagyobb előnye az, hogy kiszámíthatatlan - ennek most egy újabb példáját látjuk.

"Érdemes megjegyezni, hogy mielőtt ez a döntés megszületett volna, az észak-koreai rezsim rengeteg engedményt tett az USA számára. Elengedték azt a három amerikait, akit évek óta fogva tartottak, ma leszerelték - legalábbis a sajtó előtt úgy tettek - a nukleáris létesítményeiket" - emlékeztetett Ugrósdy Márton. Az Egyesült Államok gesztusa pedig - az, hogy végül felfüggesztették a Dél-Koreával közös hadgyakorlatokat - keveset nyom a latban, hiszen a katonáik továbbra is ott vannak a térségben.

"Azokat az engedményeket tehát, amiket Amerika régóta szeretett volna elérni, megkapta. Kérdés, hogy amikor neki kellett volna teljesíteni, akkor ez miért nem történt meg.

Erről a következő napokban sokat fogunk hallani".

A korábbiakhoz hasonlóan harcias válaszra számít Észak-Koreától a szakértő, de hozzáteszi: mivel a konfliktus egyik félnek sem érdeke, és mivel a dél-koreai elnöknek jelentős szerepe volt az eddig elért eredményekben,

nem tartja kizártnak, hogy az egyeztetések valamilyen szinten folytatódnak, és idővel mégis létrejönne ez a csúcstalálkozó.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a sajtónyilatkozatok és a valódi tettek között nagy lehet a különbség, és a következő hetekben fog csak kiderülni, hogy lesz-e újabb észak-koreai hadgyakorlat, vagy újra felpörgetik-e az atomprogramot.

Az amerikai adminisztráció nagy sikerének tartották volna, ha létrejön a csúcstalálkozó, ugyanakkor "emlékezni kell arra, hogy ezt a találkozót Észak-Korea akarta nagyon, és ők nagyjából 1953 óta szeretnék e találkozó létrejöttét. Ezért nekik kellemetlenebb, hogy a beharangozott és mindenki által nagyon várt megbeszélésre nem kerül sor. Mivel az USA álláspontja évtizedek óta az, hogy Észak-Koreával a legmagasabb és alacsonyabb szinteken sem kommunikálnak, most

valójában csak visszaáll a korábbi helyzet, ráadásul úgy, hogy néhány eredményt elértek a foglyok szabadon bocsátása és a nukleáris létesítmények egy részének lebontása kapcsán"

- fejtette ki Ugrósdy Márton amerikaszakértő, a Külügyi- és Külgazdasági Intézet stratégiai igazgatóhelyettese.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018