eur:
393.77
usd:
365.39
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
Panmindzson, 2018. április 27.Kim Dzsong Un észak-koreai vezető (b) és Mun Dzse In dél-koreai elnök beszélget a két Koreát elválasztó panmindzsoni demilitarizált övezet déli oldalán levő Béke Házában 2018. április 27-én. Kim Dzsong Un személyében 65 éve először lépett észak-koreai vezető dél-koreai területre. (MTI/EPA pool/Korea-közi csúcs sajtószolgálata)
Nyitókép: -------------------

Megtalálta a közös hangot a két koreai vezető

Komoly és őszinte tárgyalásokat folytatott Kim Dzsong Un észak-koreai vezető és Mun Dzse In dél-koreai elnök a Koreai-félsziget nukleáris leszereléséről és a két ország közötti tartós békéről – közölte a szöuli államfői hivatal szóvivője. A találkozó a demarkációs vonalon átnyúló, hosszú másodpercekig tartó, történelmi kézfogással vette kezdetét.

Kim Dzsong Un meghívta Mun Dzse Int Észak-Koreába és azt mondta: mostantól gyakrabban kellene találkozniuk. Azt ígérte, mindent megtesz, hogy egy jobb világot teremtsenek és ne kelljen soha visszatérniük a startvonalhoz. Mun Dzse In dél-koreai elnök arra kérte tárgyalópartnerét, hogy együtt teremtsenek békét és virágoztassák fel a Koreai-félszigetet. A két ország több mint hat évtizede hadban áll egymással, miután az 1950-53-as koreai háború csak tűzszüneti egyezménnyel zárult.

A reggeli szakasz a bizalomépítésről szólt.

„Teljesen egyértelmű, hogy a két vezető elég könnyen megtalálta egymással a közös hangot”

– mondta az InfoRádiónak Csoma Mózes Korea-kutató, a Nemzeti Köszolgálati Egyetem tanára. A szakértő elmondása szerint az előzetes protokolban nem szerepelt, hogy – Kim Dzsong Un invitálására – Mun Dzse In szimbólikusan átlép Észak-Korea területére, ahogy az sem, hogy rögtönzött csoportképre álltak össze a megjelent állami vezetők, tisztviselők.

A délutáni szakaszban szintén várhatók szimbolikus tettek: a két ország képviselői közösen fát ültetnek, melyet az észak-koreai Tedong és a dél-koreai Han folyók vizével fognak megöntözni. Magyar idő szerint kora délután nyilvánosságra hozzák a két vezető által elfogadott nyilatkozatot. A dokumentum feltehetően a két állam közötti békés környezet megteremtésének igényét fejezi majd ki, illetve a Koreai-félsziget nukleárisfegyver-mentességének ígéretét tartalmazza.

„Elképzelhető, hogy megállapodnak a koreaközi csúcstalálkozóknak a rendszeressé tételében, elképzelhető, hogy megállapodnak a közeljövőben egy családtalálkozóról,

tehát a háború által szétszakított családtagoknak a találkozójáról”– véli Csoma Mózes. Az is lehetséges, hogy létrehoznak a demilitarizált övezetben egy olyan irodát, ami állandó kapcsolattartást biztosít a két ország között. „Bár talán ez túlzott várakozás” – tette hozzá a Korea-kutató.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

„Ne bántsuk már tanulással a gyereket” – pszichológus a tavaszi szünetről

Játék a szabadban, sok mozgás, esténként társasjáték, ébredés csörgőóra nélkül, nyugodt reggelik és lazább időbeosztás – ezt javasolja a szülőknek a tavaszi szünet idejére a gyermekpszichológus. Gyarmati Éva szerint a tananyag pótlásának nem ez az ideje, a tankönyvek csak a szünet utolsó délutánján kerüljenek elő.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:45
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×