eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Pozsony, 2018. február 26.Tibor Gaspar szlovák országos rendőrfőkapitány sajtóértekezlete Pozsonyban 2018. február 26-án, miután az előző éjjel megtalálták a meggyilkolt Ján Kuciak szlovák tényfeltáró újságíró és élettársa holttestét nagymácsédi otthonukban. A kettős gyilkosságot feltehetőleg Kuciak tevékenységével összefüggésben követték el. (MTI/TASR/Pavol Zachar)
Nyitókép: Pavol Zachar

Reagált a szlovák rendőrfőnök a követelésekre

Nem nyújtja be lemondását Szlovákiában Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány. Döntését mai sajtótájékoztatóján jelentette be, melyen úgy fogalmazott, megvárja, hogy miként dönt a sorsáról a tegnap lemondott belügyminiszter, Tomáš Drucker utódja. A belügyi tárca vezetője korábban úgy nyilatkozott, nem lát okot arra, hogy menessze a rendőrfőkapitányt, akinek leváltását Ján Kuciak oknyomozó újságíró és jegyese meggyilkolása óta követeli a tömeg Szlovákiában.

Hétfőn lemondott posztjáról Tomáš Drucker szlovák belügyminiszter, mivel elmondása szerint nem tudta leváltani Tibor Gašpar országos rendőrfőnököt, akinek személye megosztja a szlovákiai társadalmat. Ján Kuciak és jegyese két hónappal ezelőtti meggyilkolása után tüntetők tízezrei követelték a rendőrparancsnok távozását Szlovákiában. Tibor Gašpar ma reagált a posztját érintő fejleményekre.

Bevezetőjében elmondta, több hétig csendben figyelte a róla szóló megnyilvánulásokat, de úgy érzi, eljött az ideje, hogy kifejtse véleményét a kialakult helyzetről.

Nem igazán tudott azonosulni mindazzal, amiket a személyével kapcsolatban idáig hallott.

Tomáš Drucker belügyminiszternek őszintén megköszönte, hogy nyíltan kimondta, nem lát okot a leváltására. Peter Pellegrini kormányfőnek ugyancsak köszönetet mondott, amiért nyilvánosan is kiállt mellette.

Indoklásként elmondta,

ő szakember és nem politikus, ezért nem távozik.

Mindazok, akik leváltását követelik, nem észérvek, hanem érzelmeik alapján cselekszenek, és leginkább a hisztériakeltés a céljuk, melyhez kitalált vádakat hoznak fel ellene. Kifejtette, a társadalom megosztása folyik, és nem ő az a személy, aki felelős ezért.

Tibor Gašpar úgy fogalmazott, meg kell védenie becsületét, ezért összefoglalta a rendőrfőnöki munkája hat évét és sikereit, s hozzátette, ha a mindenkori belügyminiszter lemondásra szólítja fel anélkül, hogy indokolná döntését, azt elfogadja, de ha arra mások kérik, nem hajlandó lemondani. Úgy fogalmazott, ha az új miniszter azt akarja, hogy ne legyen káosz, és az új rendőrfőnök megválasztásáig nyugalom uralkodjon, akkor meghagyja őt a posztján.

Tájékoztatott, hogy őszig érvénybe léphetnek a rendőrparancsnok megválasztására vonatkozó új szabályok, és addig kész irányítani a rendőrséget, de arra is fel van készülve, hogy akár már holnap leválthatják. Tibor Gašpar egyúttal kijelentette:

miután az új szabályok érvénybe lépnek, nem fog indulni a rendőrfőkapitányi posztra kiírt versenypályázaton.

Politikai elemzők szerint a Kuciak-gyilkosság után kirobbant szlovák belpolitikai válság miatt hiába váltotta Peter Pellegrini Robert Ficót a kormányfői székben, és ugyancsak hiába nevezték ki a tegnap szintén lemondott Tomáš Druckert Robert Kaliňák belügyminiszter helyére, a háttérből még mindig Fico és Kaliňák mozgatja a szlovák politikai szálakat, s amíg a lehető legkisebb lehetőségük van rá, ragaszkodni fognak hatalmukhoz és rezsimük fenntartásához. Ennek a rendszernek pedig épp a rendőrfőkapitány az egyik biztos pontja, akinek irányítása alatt a rendőrség nem derített fel egyetlen komoly bűncselekményt sem, amelyben smeres politikusok érintettek lettek volna.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×