eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Kiadja a brit kormány a képviselőknek a Brexit hatásairól szóló kiszivárgott tanulmányt

Kiadja a brit kormány az alsóház képviselőinek és a főrendi ház tagjainak azt a bizalmasnak szánt, de kiszivárgott tanulmányt, amelynek eddig ismertté vált részletei szerint a brit gazdaság mindenképpen megszenvedi Nagy-Britannia kilépését az Európai Unióból, bármilyen eredménnyel végződnek is az EU-tagság megszűnése utáni kapcsolatrendszerről szóló tárgyalások.

Robin Walker, a Brexit-tárgyalásokért felelős minisztérium (DExEU) illetékes államtitkára az alsóházban tartott szerdai vitanapon hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a tanulmány továbbra is bizalmas, a kormány gesztusa "kivételes jellegű", és nem tekinthető precedensnek a jövőbeni hasonló esetekre nézve.

Walker szerint alapvetően minden olyan kiszivárogtatás elítélendő, amely gyengítheti a brit kormány tárgyalási pozícióit a Brexit-folyamat során.

A konzervatív párti kormány azután egyezett bele a tanulmány kiadására a képviselőknek, hogy az ellenzék legnagyobb ereje, a Munkáspárt sürgősségi indítványban követelte az elemzés ismertetését, és a támogatottsági erőviszonyok alapján a kormány valószínűleg alulmaradt volna, ha az indítványt szavazásra bocsátják.

A kormány azonban továbbra is csak abba egyezett bele, hogy a tanulmányt egyelőre csak a képviselők láthatják.

A brit kormányzati szakértők által a DExEU számára készített tanulmány előző nap jutott el először a Buzzfeed amerikai hírportálhoz, majd rövid időn belül az egész brit média átvette.

A tanulmány megismert részletei meglehetősen borús képet festenek a brit EU-tagság megszűnése utáni gazdasági kilátásokról. A jelentéshez használt modellszámítások szerint a brit hazai össztermék (GDP) halmozott növekedési vesztesége a következő 15 évben akkor is elérné az 5 százalékpontot a folytatódó EU-tagság esetén elérhető kumulatív növekedéshez képest, ha Londonnak sikerül az Európai Unióval átfogó szabadkereskedelmi megállapodásra jutnia a Brexit utáni időszakra.

A tanulmány szerint abban az esetben, ha semmiféle megállapodás nem születik, és az Európai Unióval folytatott brit kereskedelemre a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) szabályrendszere lép életbe - amely vámok megjelenésével járna -, az a másfél évtizedes előrejelzési távlatban összesen 8 százalékpontnyi GDP-növekedési veszteséget okozna a brit gazdaságban.

Még a legkedvezőbb Brexit-forgatókönyv is, amelynek alapján Nagy-Britannia az Európai Gazdasági Térség (EEA) tagja marad, és így továbbra is hozzáfér EU egységes belső piacához, 15 év alatt 2 százalékpontos növekedési elmaradást okozna a további EU-tagság esetén elérhető ütemhez képest a kiszivárgott tanulmány szerint.

Theresa May brit miniszterelnök, aki jelenleg Kínában tárgyal a jövőbeni kétoldalú kereskedelmi kapcsolatokról, az őt kísérő brit újságíróknak szerdán azt mondta: "nem lenne helyénvaló" a tanulmány nyilvánosságra hozatala mindaddig, amíg teljesen el nem készül.

Brit kormányforrások már a kiszivárogtatás után hangsúlyozták, hogy a tanulmány "egy korai, félkész tervezete" került ki, amely nem tartalmazza azokat a hatásokat, amelyeket az Európai Unióval a brit kormány szándékai szerint kialakítandó "mély és különleges viszonyrendszer" gyakorolna a brit gazdaságra.

Az elemzés létezése általános meglepetést keltett, mivel David Davis, a DExEU-t vezető miniszter a londoni alsóház Brexit-ügyi bizottságának alig néhány héttel ezelőtti meghallgatásán még azt mondta: a brit kormány nem készített átfogó hatástanulmányt arról, hogy a brit EU-tagság megszűnése milyen következményekkel jár majd a brit gazdaságra.

Arra a kérdésre, hogy miért nem készült erről átfogó gazdasági hatástanulmány, Davis a decemberi meghallgatáson azt mondta, hogy nem lelkes híve a gazdasági modelleknek, "mert ezek mindegyike tévesnek bizonyult".

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×