INFORÁDIÓ 
2020. február 21. péntek
Eleonóra

kim dzsong nam

helyszíni szemle

malajzia

gyilkosság

vx

idegméreg

Kikészültek a helyszíni szemlén a Kim Dzsong Nam meggyilkolásával vádolt nők

InfoRádió / MTI

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvérének meggyilkolásával vádolt két nő, valamint hazájuk diplomáciai képviselői, a pert vezető bíró, az ügyészek és az ügyvédek részvételével helyszíni szemlét tartottak kedden a gyilkosság helyszínén, a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

A két nő elleni per három héttel ezelőtt kezdődött meg Shah Alam város bíróságán. A vádlottak - a 25 éves indonéz Siti Aisyah és a 28 éves vietnami Doan Thi Huong - ártatlannak vallják magukat, azt állítják, úgy tudták, hogy ártalmatlan, kandi kamerás televíziós játék felvételében vesznek részt, amikor február 13-án VX idegméreggel meggyilkoltatták velük a 45 éves Kim Dzsong Namot.

A sajtó számára nyilvános helyszíni szemle nem a bűncselekmény végrehajtásának rekonstrukciója volt, hanem hírügynökségi beszámolók szerint az események alaposabb megértését segítette elő. Száz-kétszáz terrorelhárító rendőr kísérte a szemle résztvevőit, illetve biztosította a repülőtér fapados gépeket kiszolgáló terminálját.

A vádlottak golyóálló mellényben, megbilincselve, leverten indultak el a bejárásra, amelyen szünetet kellett tartani, mert egyikük rosszul lett, míg a másik némán sírt. Vízzel kínálták, és kerekesszékbe ültették őket, hogy folytatni lehessen a bejárást az utasfelvételi pultnál - ahol a két nő tenyerével Kim Dzsong Nam arcára kente a mérget -, a repülőtéri klinikánál - ahol Kim orvosi segítséget kért -, és a mosdóknál - ahova a nők berohantak, hogy lemossák a kezüket.

Feltételezések szerint a gyilkosság mögött a phenjani vezetés áll, és észak-koreai ügynökök vették rá a Malajziában vendégmunkásként dolgozó indonéz és vietnami nőt az akcióra. Egy éttermi biztonsági kamera felvételén látszik, amint egy férfi folyadékkal keni be az egyik nő tenyerét. A perben viszont csak a két nőt vádolják, a többi gyanúsított mind elhagyta Malajziát.

A bűnügyben számos rejtélyes körülmény van, például az, hogy egy olyan halálos méreg, mint a VX, miért nem okozott kárt másban a repülőtéren, főleg a nőkben, akiknek legalább percekig a tenyerén volt a folyadék.

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il néhai diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

A címlapról ajánljuk

INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

A médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Magyar Mecenatúra Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018