eur:
394.47
usd:
369.68
bux:
65166.39
2024. április 19. péntek Emma
A Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Un jelenlegi észak-koreai vezető féltestvére meggyilkolásának ügyében eddig gyanúsított indonéz Siti Aisyah (b) az ügyvédje, Gooi Soon Seng társaságában egy sajtóértekezlet végén a Kuala Lumpur-i indonéz nagykövetségen 2019. március 11-én. A két éve vizsgálati fogságban tartott nőt szabadon engedték, mert a malajziai ügyészség váratlanul visszavonta ellene a gyilkosság vádját.
Nyitókép: MTI/AP/Vincent Thian

Elengedték a Kim Dzsong Nam meggyilkolásával vádolt egyik nőt

Visszavonta a maláj főügyész a gyilkosság vádját az észak-koreai vezető féltestvére, Kim Dzsong Nam kivégzése ügyében. A férfit két éve mérgezte meg egy indonéz és egy vietnámi származású nő a Kuala Lumpuri-i repülőtéren, akik azonban azt állítják: azt hitték, csak egy csínyben vesznek részt.

Vasárnap jelentette be a malajziai főügyész: visszavonja a gyilkosság vádját az indonéziai Siti Aisyah ellen. Ő volt az egyike annak a két fiatal nőnek, akik az észak-koreai vezető száműzött féltestvérét, Kim Dzsong Namot 2017 februárjában a Kuala Lumpur-i repülőtéren megmérgezték. Az ügyészség közleménye ugyanakkor hangsúlyozta: a döntés nem jelent felmentést a vád alól, amennyiben újabb bizonyítékok kerülnek elő, a nőt újra vád alá helyezhetik.

A 27 éves Aisyah ügyvédje a lépést azzal indokolta: védence ártatlan, nincs semmi bizonyíték arra, hogy a mérget ő juttatta volna az áldozat szervezetébe.

A kamerák elé állt maga a vádlott is. Azt mondta: meglepte az ügyészség döntése. „Olyan boldog vagyok! Nem számítottam arra, hogy még ma szabadon engednek. Köszönöm Widodo elnöknek, minden miniszterének és az indonéz nagykövetség munkatársainak, akik a malajziai ügyvédekkel együtt dolgoztak az ügyemen. És köszönöm a maláj hatóságoknak, hogy szabadon engedtek.”

Tettestársa, a vietnámi Thi Huong, továbbra is előzetes letartóztatásban van, a biztonsági kamerák tanúsága alapján ugyanis ő volt az, aki a VX ideggázt, az egyik legerősebb ismert idegmérget, 45 éves áldozatuk arcába kente.

Azt hitték, ezúttal is csak csínytevés

Minden idők egyik legfurcsább kivégzéseként vonult be a történelembe Kim Dzsong Nam meggyilkolása. A két nő ugyanis azt állítja: azt hitték, hogy csak egy rejtett kamerás televíziós műsorban vesznek részt. A gyilkosságot megelőzően több másik helyszínen, szállodáknál és repülőtereknél vízzel locsoltak le embereket, felbérlőik busásan megfizették őket a csínyekért.

Az észak-koreaiaknak vélt ügynökök köddé váltak, így csak a két nőt tudták vád alá vonni. Feltételezések szerint a gyilkosságra a phenjani vezetés adhatott utasítást, mivel az áldozat, Kim Dzsong Un vezető féltestvére, gyakran bírálta az észak-koreai rezsimet. Korábban apjuk, Kim Dzsongil örököseként emlegették, amikor azonban nem ő vált a kommunista állam vezetőjévé, elmenekült Koreából és halála napjáig számüzetésben élt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×