INFORÁDIÓ
2021. szeptember 19. vasárnap
Vilhelmina

államfőválasztás

ausztria

kampány

Ausztria megosztott

InfoRádió / MTI

Megosztja az osztrák társadalmat, a politikai pártokat és a közéletet is az ausztriai államfőválasztás, a kisebbik kormánykoalíciós párton, az Osztrák Néppárton (ÖVP) belül pedig komoly vitákat gerjesztett a jelöltek melletti kiállás.

A szakértők szerint vasárnap Ausztriában nemcsak két jelölt között kell választaniuk a voksolóknak, hanem az irányvonalról is kell dönteniük. Megállapításuk szerint a csaknem egy éve tartó kampány, a két különböző programmal induló jelölt egyértelműen a társadalom szétszakadásához vezetett.

December 4-én a szavazók az Osztrák Szabadságpárt Párt (FPÖ) által indított Norbert Hoferre és a függetlenként induló, de a Zöldek által támogatott Alexander Van der Bellenre adhatják voksukat. A májusi fordulóban Van der Bellen szoros küzdelemben 31 ezer szavazattal előzte meg Hofert. A mostani felmérések szerint vasárnap is szoros küzdelem várható.

A néppártot igencsak megosztotta a jelöltek személye. Reinhold Mitterlehner alkancellár, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke egy újságnak nyilatkozva Van der Bellen mellett állt ki. Ugyanígy tett Sophie Karmasin néppárti családügyi miniszter is.

Reinhold Lopatka, a párt frakcióvezetője azonban úgy nyilatkozott, hogy számára Norbert Hofer "a jobb" jelölt. Ezt követően Mitterlehner figyelmeztette a frakcióvezetőt, miszerint nem lojális a párthoz.

Korábban Alexander Van der Bellent támogatásáról biztosította többek között Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti képviselője, aki a jelölt kampánynyitó eseményén mondott beszédet. A jelölt támogatta továbbá Heide Schmidt, a Liberális Fórum nevű szervezet alapítója és korábbi vezetője, aki 1993-ig az FPÖ képviselője volt, valamint Eva Glawischnig, a Zöldek pártjának és Matthias Strolz, a Neos liberális párt elnöke. Kiállt mellette még Heinz Fischer korábbi államfő, Erhard Busek korábbi néppárti alkancellár, Maria Rauch-Kallat korábbi néppárti környezetvédelmi miniszter és Irmgard Griss az államfőválasztás függetlenként induló jelöltje is, aki az első fordulóban harmadik lett. Van der Bellen kampányának záróeseményén Michael Häupl, Bécs szociáldemokrata polgármestere is beszédet mondott. Pár napja az Osztrák Kommunista Párt (KPÖ) is támogatásáról biztosította Van der Bellent.

Több ismert osztrák konzervatív személyiség az Európai Unióból történő osztrák kilépés, az "Öxit" és Norbert Hofer megválasztásának veszélyére figyelmeztetve "polgári manifesztumot" tett közzé. A kezdeményezést az ÖVP két politikusa, Franz Fischler volt uniós biztos és Wilhelm Molterer volt alkancellár is aláírta.

Hofer megválasztása ellen tiltakozott több mint negyven, egykor magas rangú osztrák diplomata. Közöttük volt Hans Winkler egykori államtitkár és Albert Rohan, az osztrák külügyminisztériumi volt főtitkára is.

Több ausztriai egyetemi tanár viszont Norbert Hofer támogatására indított független kezdeményezést október végén. Indoklásuk szerint Hofer ismeri a települések, a különböző nemzedékek és a gazdaság problémáit, és elkötelezett Ausztria iránt.

A közéleti szereplők, sportolók is nyíltan kiálltak választott jelöltjük mellett. Felix Baumgartner osztrák extrémsportoló, világrekorder bázisugró a 1,5 millió követőt számláló Facebook közösségi oldalán Hofer mellett "kampányolt". Andreas Laun salzburgi segédpüspök a kath.net portálon tett bejegyzésében Hofert méltatta.

Christoph Waltz Oscar-díjas osztrák színész és Conchita Wurst, a 2014-es Eurovíziós Dalverseny osztrák győztese pedig Van der Bellen mellett állt ki.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018