eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Magánélethez való jogokat veszélyeztetnek a WikiLeaks kiszivárogtatásai

A WikiLeaks kiszivárogtató portál kormánytitkokat közzétevő igyekezete több száz ártatlan ember - közöttük szexuális visszaélések áldozatai, beteg gyermekek vagy mentális zavarral küzdő emberek - magánélethez való jogait is veszélyezteti - írta kedden az AP amerikai hírügynökség.

A radikális átláthatóság-párti WikiLeaks csak tavaly számos átlagpolgár egészségügyi kartonját hozta nyilvánosságra, több száz ember kényes családi, pénzügyi vagy személyes adatai kerültek ki a világhálóra. Két különösen elképesztő esetben a WikiLeaks megerőszakolt kamasz áldozatok nevét tette közzé. Egy harmadik esetben egy Szaúd-Arábiában őrizetbe vett meleg férfi nevét hozta nyilvánosságra, pedig a homoszexualitás halálbüntetéssel sújtható a vahhábita királyságban.

"Mindent közzétettek: a telefonszámom, a címem, a nevem és egyéb részleteket" - mondta az AP-nek egy szaúdi férfi, akinek egykori partnerével folytatott apasági pere részletei kerültek ki a netre. "Ha a feleségem családja ezt meglátta... Ilyen személyes anyagok közzététele tönkreteheti az embert".

A személyes adatok közzététele ráadásul a WikiLeaks ars poeticájával is ellentétes - amely szerint a magánélet védelmezője, és csak a nemzetközi állami vezetők munkáját leplezi le. A portál azt tűzte ki feladatául, hogy "háborúval, kémkedéssel és korrupcióval kapcsolatos", cenzúrázott vagy korlátozott elérhetőségű anyagokat hozzon a közvélemény tudomására. A Wikileaks "gyűjteménye" gyorsan nő: az amerikai Demokrata Pártot országos vezetésétől, a Demokrata Nemzeti Bizottságtól (DNC), a török kormánypárttól és a szaúdi külügyminisztériumtól félmillió fájl áll a rendelkezésére. A fájlok között azonban számítógépes kártevők - vírusok, kéretlen üzenetek és személyi adatokat tartalmazó kivonatok - is vannak.

Csak a szaúdi diplomáciai táviratokban legalább 124 orvosi irat van az AP által elemzett minta szerint. Egyes fájlok pszichiátriai betegségben szenvedő, súlyos beteg gyermek, illetve menekült páciensekre vonatkoznak.

"Ennek semmi köze a politikához vagy a korrupcióhoz" - jelentette ki Nadzsef al-Fáiz ammáni orvos, aki megerősítette, hogy egy agydaganatban szenvedő páciense is volt azok között, akinek az adatai kikerültek a webre.

Az AP 23 olyan embert talált meg, többségében szaúdiakat, akiknek a személyes adatait közzétették. Többen erről nem is tudtak, a WikiLeakshez ugyanis Szaúd-Arábiából a lakosság nem férhet hozzá, az oldalt blokkolják a hatóságok. Mások csak megvonták a vállukat, ismét mások pedig elborzadtak.

Az egészségügyi adatok mellett az AP azt tapasztalta, hogy a WikiLeaks rendszeresen közöl személyes adatokat, telefonszámokat, illetve bűnözők által könnyűszerrel felhasználható más adatokat is. A múlt hónapban megjelentetett DNC-fájlok között húsznál több társadalombiztosítási és hitelkártya-szám szerepelt. Ketten elmondták, hogy a kiszivárogtatás után megpróbálták ellopni a személyi adataikat. Egyikük, egy nyugalmazott amerikai diplomata arról is beszámolt, hogy a fenyegető üzenetek áradata miatt telefonszámot kellett cserélnie.

Az AP több mint 30 családi vonatkozású fájt talált a diplomáciai táviratok között; házasságkötésről, válásról, eltűnt gyerekekről szóló üzeneteket. Az egyik válásról szóló aktában az is szerepelt, hogy a férj steril, terméketlen. Egy másikban megnevezték a szexuális úton terjedő HIV, illetve hepatitisz C vírussal fertőzött nők partnereit.

A WikiLeaks-et évek óta tanulmányozó Lisa Lynch média- és kommunikációoktató szerint a portált irányító Julian Assange-nak vélhetően nincs elég alkalmazottja és forrása, hogy kellőképpen átvizsgálják, amit közzétesznek, vagy úgy érzi, hogy a küldetésének fontossága felülírja a személyiségi jogokkal kapcsolatos aggodalmakat.

A Wikipédia internetes lexikon mintájára létrehozott kiszivárogtató portál eredeti célja az volt, hogy teljes anyagok közzétételével "tájékozott felhasználók világközösségét" hozza létre. Steven Aftergood ismert átláthatóság-párti aktivista a portál üzembe helyezése előtt néhány nappal figyelmeztette Assange-t, hogy az egy az egyben való megjelentetés problémás lehet. Egy információ nem csak szabadságot, de erőszakot vagy elnyomást is jelenthet" - írta Aftergood 2006-ban.

Assange kitartott amellett, hogy a rendszerben biztonságosak maradnak az átlagemberekre vonatkozó információk, és törvényes adatokról van szó. Eredetileg a portált kényes anyagokkal ellátó újságírókkal akart együttműködni, és szigorúbb ellenőrzés céljából visszatartotta volna fájlokat. Ezt az eljárást azonban túlságosan időrablónak és költségesnek találta. "Nem ülhetünk egy anyagon három évig, amíg valaki az egészet soronként megszerkeszti" - mondta a londoni Frontline Clubban 2010 nyarán. 2013-ra viszont a WikiLeaks már teljesen lemondott a szerkesztésről.

"Bármilyen adat visszatartása azt a hamis propagandát törvényesíti, hogy az információ veszélyes"- érvelt a portál a Twitteren.

Egyes magánjellegű adatok azonban egy-az egyben közzétéve tényleg veszélyesek az érintett embereket sújtó következmények miatt.

Három szaúdi táviratban olyan háztartási alkalmazottak szerepeltek, akiket munkaadójuk megkínzott vagy szexuálisan kihasznált, a nők teljes nevével és útlevélszámával együtt. Egy másik táviratban egy kamasz fiú szerepelt, akit olyan vadul erőszakoltak meg, hogy eltörött a lába, egy harmadik pedig egy "szexuális eltévelyedés" (homoszexualitás) miatt fogvatartott férfiről tartalmazott adatokat.

Scott Long Közel-Keleten dolgozó melegjogi aktivista szerint se szeri, se száma a megerőszakolt áldozatok neveinek. Long aggódott, hogy a nevük közzététele miatt csak rosszabbodhat a sorsuk a hatóságok megtorlása miatt.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×