eur:
393.58
usd:
367.9
bux:
66376.55
2024. április 24. szerda György

Megpróbálták eltussolni a szilveszteri kölni szexuális támadásokat

A németországi Észak-Rajna-Vesztfália rendőrsége megpróbálta eltussolni a tartomány legnagyobb városában, Kölnben szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális támadásokat - jelentette szerdán az Express című helyi lap rendőrségi forrásokra hivatkozva.

A beszámoló alapján január 1-jén a tartományi rendőrségtől "leszóltak" a kölni rendőrségre, hogy vonjanak vissza egy belső, a rendőri szervek tájékoztatására szánt közleményt - amely szerint éjjel egy 40-50 fős, külföldi férfiakból álló csoport nemi erőszak, szexuális zaklatás, rablás és lopás bűncselekményét követte el legalább 11 fiatal nő sérelmére -, vagy legalább töröljék a szövegből a nemi erőszak kifejezést.

Az Express szerint ezt az eltussolási kísérletet feljegyzések és e-mailek is bizonyítják. A kölni rendőrkapitányság két szolgálatvezetője is arról számolt be, hogy újév napján 13.30 perc körül telefonált a tartományi rendőri szervek irányító központjának egy munkatársa az ügyben. Kérését azzal indokolta, hogy a közlemény visszavonása, illetve a támadások feltüntetése ártalmatlan színben a tartományi "belügyminisztérium kívánsága".

A tartományi belügyminisztérium visszautasította az Express állításait. A tárca szerint nem felel meg a valóságnak, hogy el kellett volna hallgatni a szilveszter éjszaka történteket, és a tárca utasítást adott a közlemény visszavonására. A minisztérium a közlemény megszerkesztésére sem gyakorolt befolyást - emelték ki.

Hozzátették: valójában az történt, hogy a tartományi rendőri szervek munkáját irányító központ ügyelete egyeztetést folytatott a tartományi bűnügyi hivatal (LKA) ügyeletével, amely aztán egyeztetet a kölni rendőrkapitányság ügyeletével. A telefonos megbeszélés tárgya a "tényállás bemutatása, a bűncselekmények típusok szerinti besorolása", valamint a rendőri intézkedések számbavétele volt. Az érintett közlemény szövege az egyeztetés révén nem változott. Az ilyen megbeszélések rutinszerűek, ezért arról nem is értesítették külön a rendőri szervek munkáját felügyelő belügyminisztériumot - olvasható a tárca közleményében.

A tartományban ellenzékben lévő Kereszténydemokrata Unió (CDU) Ralf Jäger belügyminiszter lemondását követelte. A CDU szerint az Express cikke révén bizonyítást nyert, hogy a szociáldemokrata párt (SPD) politikusa által vezetett tárca felügyelete alatt dolgozó magas beosztású személyek megpróbálták ártalmatlan színben feltüntetni a szilveszteri támadásokat, Ralf Jäger pedig ezt nem tudta megakadályozni, sőt az is lehet, hogy eltűrte. Mindez azt jelenti, hogy nem alkalmas a minisztérium vezetésére.

Szilveszter éjjel Köln belvárosában tömegesen fordultak elő bűncselekmények. Felháborodást főleg a nők sérelmére elkövetett szexuális zaklatások váltottak ki. Az elkövetők körbevették és zaklatták az áldozatokat, közben loptak tőlük. A 16 német tartomány közül 12-ben történtek ilyen bűncselekmények.

A kölni rendőrkapitányságon a szilveszterkor történtek feltárására létrehozott nyomozócsoport március végéig 1527 bejelentett bűncselekménnyel foglalkozott, köztük 529 szexuális bűncselekménnyel. Az áldozatok száma 1218, közülük 626-an szexuális bűncselekményt szenvedtek el.

A rendőrség március végéig 153 embert gyanúsított meg, köztük 149 nem német állampolgárt. A külföldiek többsége, 103 ember marokkói vagy algériai származású.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×