eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Újabb területeket vontak ellenőrzésük alá a kormányerők Aleppónál

A szíriai kormányerők a libanoni síita Hezbollah és iráni fegyveresek támogatásával újabb területeket vontak ellenőrzésük alá az ország északi részén, Aleppó városának közelében - közölte szombaton egy ellenzéki szervezet.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns csoport beszámolója szerint a kormányerők heves harcok árán három települést foglaltak vissza Aleppótól délre. Ezzel párhuzamosan a várostól keletre is offenzívát indítottak, ahol egy katonai repülőteret próbálnak visszaszerezni.

Az OSDH arról is beszámolt, hogy egy légicsapásban életét vesztette az al-Kaida terrorhálózat szíriai szárnyának egyik fontos parancsnoka. A szaúdi állampolgárságú Abdel-Mohszen Abdallah Ibráhím es-Sareih, más néven Szanafi en-Naszr az al-Kaida szíriai tevékenységének egyik fő irányítója volt. Az észak-szíriai Dana város mellett csaptak le rá, de az OSDH szerint nem tudni, hogy Oroszország vagy az Egyesült Államok végzett vele. Dzsihadisták internetes közösségi oldalakon Washington számlájára írták a támadást.

Aleppó térségében továbbra is heves harcok folynak, emellett pedig az északi Hama, Latakia és Idlíb tartományokban is offenzívába lendültek a kormányerők, illetve oldalukon az iráni harcosok és a Hezbollah fegyveresei. Harcok folynak a főváros, Damaszkusz környékén, illetve az ország déli részén, a jordániai határ közelében is, ahogy ostrom alatt áll Homsz városa is.

Ezzel párhuzamosan Oroszország szombat délután közölte, hogy gépei az előző 24 órában 49 célpont ellen hajtottak végre légicsapásokat Hama, Idílb, Latakia, Damaszkusz és Aleppó tartományokban.

Moszkva állítása szerint harci gépei az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezetet és más terroristákat támadnak, de nyugati jelentések szerint az orosz célpontok között az Egyesült Államok által is támogatott, mérsékelt felkelőcsoportok is vannak. Nyugati vádak szerint Moszkva valódi célja Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimjének támogatása, nem a terrorizmus elleni harc.

Oroszország szeptember 30-án indított légicsapásokat Damaszkusz kérésére a polgárháború sújtotta országban, a szíriai kormányerőkkel együttműködve. Nyugati országok azonban aggodalmuknak adtak hangot, amiért az orosz gépek nemcsak az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet állásait, hanem más lázadócsoportokat is támadtak az ország nyugati részén, köztük mérsékeltként számon tartott erőket is.

A 2011. március 15-én békés tüntetésekkel kezdődött, majd a véres megtorlások hatására polgárháborúba torkolló szíriai konfliktus halálos áldozatainak száma mára meghaladja a 250 ezret.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×