eur:
394.44
usd:
370.23
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Putyin szerint Kijevnek az IMF-től kellene pénzt kérnie

Az orosz elnök azt javasolta Kijevnek, hogy a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) kérjen pénzt orosz adóssága rendezéséhez.

Vlagyimir Putyin ezt azután mondta, hogy Anton Sziluanov orosz pénzügyminiszter bejelentette: amennyiben Ukrajna nem tudja rendezi Oroszországgal szembeni 3 milliárd dolláros adósságát az év végéig, akkor ezt Moszkva úgy értékelheti, hogy Ukrajna fizetésképtelenné vált.

Anton Sziluanov nemrég azt mondta, hogy Oroszországnak - különösen a mostani helyzetben, amikor korlátozott az orosz cégek hozzáférése a nemzetközi pénzpiacokhoz - égető szüksége van a pénzre.

Ukrajna 2013. december 17-én kötött pénzügyi támogatási megállapodást Oroszországgal, amelynek alapján Moszkva 15 milliárd dollár értékben vásárolt volna ukrán kötvényeket. Az orosz pénzügyminiszter alig egy héttel később, december 23-án jelentette be, hogy Oroszország 3 milliárd dollárnyi ukrán eurókötvényt vásárolt. A kétéves lejáratú adósságpapír kuponja, évenként fizetendő kamata öt százalék.

Tavaly januárban felerősödtek azok a jelzések, hogy Oroszország rövid időn belül ismét ukrán kötvényt vásárol, kétmilliárd dollár értékben. Néhány nappal később Moszkva azonban befagyasztotta a segélyezési folyamatot, miután Kijevben komolyabbakká váltak a kormányellenes tüntetések, amelyek végül kikényszerítették az akkori ukrán vezetők távozását.

Ukrajna eddig mindig időben rendezte féléves kamatfizetési kötelezettségét, tavaly december végén 75,5 millió dollárt utalt át, miután az első fizetési határidőre 73,33 millió dollárt teljesített június 20-án.

Ukrajnának idén is kétszer kell kamatot fizetnie, június 22-én 75 millió dollárt utalt át, és decemberben kell rendeznie az utolsó kamattartozását, amikor a tőketartozást is vissza kell fizetnie.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×