eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Két újabb késeléses merényletet követtek el palesztinok Jeruzsálemben

Két újabb palesztin támadó követett el merényletet késsel Jeruzsálemben szerda délután - közölte az izraeli média.

A kora esti órákban a központi buszpályaudvar mellett, a Jaffó utcában közepesen súlyos sebesülést okozott egy palesztin merénylő, amikor megkéselt egy hetven év körüli nőt.

Később megpróbált felszállni egy autóbuszra, de a busz sofőrje bezárta előtte az ajtót, miután felengedte a sebesült asszonyt. A helyszínre érkező határőr-rendőr ekkor több lövéssel lelőtte a menekülő támadót.

A Ynetnek, a Jediót Ahronót című újság honlapjának egy szemtanú azt nyilatkozta, hogy a mindig zsúfolt helyen a szemük láttára zajló dráma után a jelenlévők közül sokan leültek, és sírva fakadtak.

A mentők a megkéselt asszony mellett többeket azért kezeltek, mert sokkos állapotba kerültek. Később a rendőrség hatalmas erők bevetésével esetleges tettestársak után kutatva kiürítette, majd átkutatta a buszpályaudvart.

Ez szerdán már a második merénylet volt, ugyanis délután a rendőrség közlése szerint a jeruzsálemi óváros damaszkuszi kapujánál egy húszéves hebroni palesztin férfi kísérelt meg késes támadást, de őt még tettének végrehajtása előtt agyonlőtték.

A merényletre készülő, terepszínű nadrágban és pólóban lévő palesztin fiatalember gyanúsnak tűnt egy ott állomásozó rendőrnek, aki felszólította, hogy igazolja magát. A férfi ekkor elővett egy kést, amelyet a rendőr felé lendített, majd a késsel a kezében átrohant az izraeli biztonságiak ellenőrző pontján és az óváros bejárata felé szaladt. A biztonságiak ekkor lelőtték. Lelövését a véletlenül éppen onnan tudósító amerikai MSNBC tévétársaság videóra vette.

Ez volt az első merényletkísérlet Izraelben a rendkívüli biztonsági intézkedések bevezetése óta, amelyekről egy szerda hajnalig tartó maratoni értekezleten határozott az izraeli kormány.

A városokban, elsősorban Jeruzsálemben szerdától katonai alakulatokkal erősítették meg a civilek védelmét, miután az utóbbi napokban számos - főként késeléses - merényletet hajtottak végre Kelet-Jeruzsálemben élő arab fiatalok.

A szeptember közepén kezdődött erőszakhullám közvetlen kiváltó oka az al-Aksza mecset terének megnyitása volt a zsidó látogatók előtt. A napi rendszerességgel ismétlődő, gyakran halálos kimenetelű erőszakos tüntetéseket, valamint általában késeléses merényleteket egyre többen tekintik "a harmadik intifádának" (palesztin felkelésnek).

A palesztinok szerint Izrael a látogatások engedélyezésével a Mecsetek terén meg akarja változtatni a státus quót, de ezt az izraeli vezetés tagadja. A Mecsetek tere - arab nevén Haram as-Saríf - az iszlám harmadik legszentebb helye, és egyben a zsidók legszentebb, Templomhegynek is nevezett helye.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Az orosz eliten belüli harcokról is szól Putyin mostani minisztercseréje

Oroszországban, ha egy közszereplő ellen büntetőeljárás indul vagy elítélnek, két dolog szokott igaz lenni: az adott személy ellenzi Vlagyimir Putyin uralmát vagy az ukrajnai „különleges katonai műveletet”, illetve nem számít magas rangú tisztviselőnek. Az állítólag kenőpénzt elfogadó Timur Ivanov védelmi miniszterhelyettes áprilisi letartóztatása baljóslatúan nem a fenti szabályt követte. Rávilágít továbbá az oroszországi befolyásos csoportok közötti feszültségek elmélyülésére, miközben a zsarnok részéről nem látszanak a koherens vezetés jelei.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×