eur:
393.82
usd:
365.65
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Észtország és Oroszország kicserélt két kémkedésért elítélt foglyot

Észtország és Oroszország szombaton kicserélt két kémkedésért többéves börtönbüntetésre ítélt foglyot - közölte az orosz belbiztonsági szolgálat és az észt állami rádió.

Az Oroszországban elítélt észt Eston Kohver belbiztonsági tisztet az Észtországban bebörtönzött orosz hírszerzőre, Alekszej Dresszenre cserélték ki. Az átadás a Piusa határfolyó hídján zajlott le néhány perc alatt. A művelet idejére a határt mindkét oldalon lezárták.

Taavi Roivas észt miniszterelnök megerősítette, hogy a 44 éves Kohver ismét a családjával van. Toomas Hendrik Ilves államfő mindenkinek köszönetet mondott, aki hozzájárult a férfi szabadulásához. Az észt külügyminisztérium szerint ez jó hír Európa számára.

Az FSZB szerint Kohvert 2014. szeptember 5-én az észt határ közelében, orosz területen fogták el. Az észt kormány azonban azt állítja, hogy a férfi egy határon átívelő bűnügyben, orosz hírszerzési ügynököket érintő csempészés kapcsán vizsgálódott, amikor észt területen orosz fegyveresek elrabolták. Egy pszkovi bíróság idén augusztusban Kohvert 15 évi szabadságvesztésre és százezer rubel (mintegy másfél millió forint) pénzbüntetésre ítélte.

A Kohver elleni eljárást az Európai Unió is elítélte. Federica Mogherini kül- és biztonságpolitikai főképviselő az esetet a nemzetközi jog durva megsértésének nevezte, és követelte a férfi szabadon bocsátását.

Az Észtország által a fogolycsere keretében elengedett 48 éves orosz Alekszej Dresszent egy észt bíróság Oroszország számára végzett kémkedésért 2012-ben ítélte 16 évi börtönbüntetésre.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 29. 09:00
×
×
×
×