INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Multimilliárdos politikusé lesz a leghallgatottabb cseh rádió

InfoRádió / MTI
Megveszi a prágai Londa médiacsoportot az Agrofert holding, amelynek tulajdonosa Andrej Babis multimilliárdos cseh vállalkozó, az IGEN (ANO) mozgalom elnöke. A Londa üzemelteti a leghallgatottabb cseh rádióállomást, az Impuls rádiót.

"A hétfőn aláírt megállapodást még a versenyhivatalnak is jóvá kell hagynia" - nyilatkozta Karel Hanzelka, az Agrofert szóvivője a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap keddi számában.

A tranzakció értékét a felek közös megállapodása szerint nem hozták nyilvánosságra.

A Londa médiatársaság összesen három rádiót üzemeltet. A Rádio Impuls részesedése a cseh rádiópiacon a legfrissebb adatok szerint 12,5 százalék, s ezzel a leghallgatottabb csehországi rádióállomás. A Londa többségi tulajdonosa a német Eurocast GmbH Radio Venture & Management.

Andrej Babis azt állítja, hogy a Londa-csoport megvétele nem függ össze az IGEN mozgalom politikai tevékenységével, s lényegében pénzügyi beruházásról van szó. "Beruházásaimnak az a célja, hogy mintegy öt év távlatában erős cseh médiacsoportot hozzak létre" - közölte nyilatkozatában a vállalkozó-politikus, aki a jövőbeni kormányban a kormányfő-helyettesi és pénzügyminiszteri poszt várományosa.

Az Agrofert a nyáron vette meg a német Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft kiadótól a Mafra kiadói csoportot, amely egyebek között két befolyásos cseh országos napilap, a liberális Mladá Fronta Dnes és a konzervatív Lidové Noviny kiadója.

A két lap tulajdonosváltása és az élen végrehajtott személycserék vitákat váltottak ki a cseh politikában és a médiában.

A többségi vélemény szerint a két napilap az új helyzetben minden bizonnyal veszíteni fog a német tulajdonos alatt élvezett önállóságából, s az újságok elsősorban Babis érdekeit fogják szolgálni. Bohumil Dolezal, a magyar témákkal gyakran foglalkozó neves politológus és publicista néhány napja közölte, hogy a változások miatt a jövőben nem fog publikálni a két újságban.

Babis cáfolja, hogy a lapokat saját közvetlen céljai érdekében kívánná felhasználni. A közelmúltban bejelentette, szeretné tőzsdére vinni a Mafra kiadói csoportot. Előzőleg azonban újabb média megvételével szeretné tovább bővíteni a kiadóvállalat portfólióját.

A szlovák származású, főleg a vegyipar és az élelmiszeripar területén tevékeny vállalkozó azt állítja, hogy a jövőben csupán kisebbségi részvényes szeretne maradni a Mafra kiadóban.

A címlapról ajánljuk