eur:
388.63
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

RMDSZ: meglesznek az aláírások a fejlesztési régiókra

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egy hét múlva összesíti azokat az aláírásokat, amelyeket három székelyföldi és három partiumi megyében a fejlesztési régiók átalakításáról szóló népszavazás kiírására gyűjt - jelentette ki vasárnapi aradi sajtótájékoztatóján Kelemen Hunor, a szövetség elnöke.

Kelemen Hunor az MTI kérdésére elmondta, jól halad az aláírásgyűjtés, és október 13-14-ig meglesz a szükséges számú aláírás. "Meggyőződésem, hogy mind a hat megyében a szükségesnél több aláírást gyűjtünk" - tette hozzá. Elmagyarázta, a törvény értelmében az illető megyék szavazati joggal rendelkező lakóinak az öt százaléka kell, hogy aláírja a kezdeményezést. Ha ez megtörténik, a megyei önkormányzatoknak napirendre kell tűzniük a népszavazás ügyét.

Az RMDSZ elnöke elmondta, a szövetség politikusai folyamatosan tárgyalnak a román pártok helyi vezetőivel is, hiszen a székelyföldi Maros megyében, és a partiumi Bihar, Szatmár és Szilágy megyében csakis román partnerek támogatásával születhet meg az önkormányzati döntés a népszavazás kiírásáról. Kelemen Hunor példaértékűnek tartotta azt a román-magyar összefogást, amely a Partiumban alakult ki a téma kapcsán. Az MTI kérdésére, hogy vajon meg tudják-e győzni a bukaresti pártvezetőket a román pártok helyi vezetői a népszavazás helyességéről, csak ennyit mondott: "én hívő ember vagyok, és hiszek benne".

A népszavazási kezdeményezések ellen a prefektusok, a román kormány megyei képviselői is kifogást emelhetnek. Kelemen Hunor úgy vélte, a prefektusoknak nem lesz okuk megtámadni az önkormányzati határozatokat. "Ha ezt megtennék, az azt jelentené, hogy nincsen politikai akarat a népszavazások kiírására" - magyarázta a politikus.

Az RMDSZ elnöke szerint rendkívül nagy kihívás lesz biztosítani az 50 százalékos részvételt a népszavazásokon. E nélkül ugyanis nem lesznek érvényesek a referendumok. Kelemen Hunor azt is hozzátette, a sikeres népszavazás sem biztosítja az önálló székelyföldi és partiumi régió kialakítását. "Romániában nem létezik az ügydöntő népszavazás fogalma. Mi a helyi közösségek akaratát akarjuk felmutatni. Ez ugyanis a legfontosabb. Aki az állampolgárok érdekében akar politizálni, az nem hagyhatja figyelmen kívül a közösség akaratát" - magyarázta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ szeptember 26-án kezdte gyűjteni az aláírásokat a december 8-ra tervezett helyi népszavazások kiírása céljával. A székelyföldi Kovászna, Hargita és Maros megye lakosságától azt kérdeznék meg: akarják-e hogy a három megye egyetlen fejlesztési régiót alkosson Marosvásárhely központtal? A partiumi Bihar, Szatmár és Szilágy megyében a kérdés a Nagyvárad központú régióra vonatkozna.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×