eur:
389.3
usd:
361.97
bux:
68882.55
2024. május 7. kedd Gizella

Nem bíznak a mexikóiak a rendőrségben és a bíróságban

A rendőrséggel és bírósági rendszerrel szembeni bizalmatlanság okán a bűnesetek 92 százaléka bejelentetlen marad Mexikóban. Ez azt jelenti, hogy mintegy 20 millió bűncselekményről nem tesznek feljelentést az országban - olvasható az ELTE TÁTK hírlevelében.

A közbiztonság helyzetét vizsgáló 2012-es jelentést Mexikó statisztikai hivatala, az Instituto Nacional de Estadística y Geografía (INEGI) tette közzé. A jelentés az állami és helyi hatáskörbe tartozó bűncselekményeket, így az emberrablást, rablást, zsarolást, erőszakot és támadásokat vizsgálja, de nem tér ki az olyan bűncselekményekre, mint a gyilkosság, a szervezett bűnözés vagy az embercsempészés, amely a szövetségi hatóságok hatáskörébe tartozik.

A tavalyi évre vonatkozó adatok szerint háromból egy háztartásnak van olyan tagja, aki valamilyen bűncselekmény áldozatává válik. Ez leggyakrabban, 28,9 százalékos arányban utcán vagy tömegközlekedési eszközön történt rablás volt, illetve 19,6 százalékos arányban zsarolás volt.

Bár a bűnelkövetések száma 2010-hez képest nem mutat jelentős változást, aggasztó, hogy ezek 92 százaléka bejelentetlen maradt. Ez azt jelenti, hogy megközelítőleg 20,5 millió bűncselekmény esetében az áldozat nem tett tavaly feljelentést. Az érintettek több mint hatvan százaléka azért nem fordult a hatóságokhoz, mert nem hisz ezek hozzáértésében és megbízhatóságában. A hatóságokkal szembeni ellenérzést fokozza, hogy a feljelentés tevők 61 százaléka jelezte, a bejelentés után ne történt semmi, illetve ügyüket nem oldották meg.

A be nem jelentett bűnesetek száma, amelyet fekete statisztikának neveznek, illusztrálja, mennyire nem bíznak a mexikóiak a rendőrségben és a bíróságban. A korrupt, hozzá nem értő hatóságokról alkotott képüket ráadásul erősíti az ország abnormálisan alacsony elítélési aránya: a bíróság az ügyek 2 százalékában hoznak elmarasztaló ítéletet.

Pozitívum, hogy a bírósági rendszer reformja elindult, és bár lassú és nehézkes, helyi jogi szakértők bíznak abban, hogy a folyamatok egy átláthatóbb, elszámoltathatóbb legitim bírósági rendszer felé mutatnak.

Címlapról ajánljuk
PSG–Borussia Dortmund 0-1

BL élőben
PSG–Borussia Dortmund 0-1

A Paris Saint-Germain hátrányból próbálja meg kiejteni a Borussia Dortmundot a labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntőjében. Pályaválasztóként 2015 októbere óta a PSG csak a Bayern ellen maradt a BL-ben gól nélkül.

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×