eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A vulkáni hamu Magyarország felé tart! Rossz hírek Izlandról

Az Izlandi Meteorológiai Intézet és az Izlandi Egyetem Földtudományi Intézetének közös jelentése a vulkáni működés erősödéséről számolt be, ahogy ez a csütörtöki webkamerás megfigyelések alapján várható volt. Hamarosan Magyarország fölé is érkezik vulkáni hamu - vélekedik az ELTE tanszékvezetője.

A vulkáni hamu olykor 9 kilométer magasba is feljutott - írja Harangi Szabolcs a Tűzhányó blogon. A vulkáni működés továbbra is pulzál, hol erősebb, hol gyengébb, nincs jele, hogy a közeljövőben leállna.

Merre halad a vulkáni hamu?

Egyre több modellszámítás alapján lehet következtetni arra, hogy merre halad a vulkáni hamu? Az elmúlt napokban a blog közölte a Norwegian Institute for Air Research (NILU) modelljeit. Eszerint Magyarország fölé is érkezik vulkáni hamu - vélekedik az ELTE tanszékvezetője.

A vulkáni anyag Európa fölé kerülését az időjárási viszonyok elősegítik, mivel egy kavargó ciklon hozza fölénk a vulkáni hamut, míg az Atlanti-óceán középső része kitisztul. Csütörtökön megjelent egy újabb modellszámítás is egy barcelonai kutató csoporttól.

Az EU javaslata

Mindeközben a hírekben megjelent, hogy az EU új javaslattal áll elő a vulkáni hamu és a légiközlekedés összehangolására. A javaslat követi az amerikai gyakorlatot, miszerint a látható vulkáni hamu felhő körül kijelölnek egy 190 kilométeres "no-fly" zónát, ahol tilos a repülés.

A javaslatot még el kell fogadni a megfelelő hatóságoknak. Kérdés persze, hogy mit jelent, hogyan definiálható a "látható vulkáni hamu felhő"? Ez nyilvánvalóan a vulkáni hamu sűrűségére, koncentrációjára utal, erről azonban a jelentés nem szól. Az biztos, hogy fel kell készülni a nyári időszakban arra, hogy várhatóan lesznek korlátozások a légiközlekedésben és ez kihathat a turizmusra.

Gyönyörű fotók és videók jelennek meg a jelenlegi izlandi kitörésről. Ezeket is megnézhetik a Tűzhányó blogon.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×