eur:
394.31
usd:
369.55
bux:
65208.27
2024. április 19. péntek Emma

Õszre halasztották az Európai Bizottság elnökének megválasztását

Õszre halasztották a következő ötéves ciklusra felálló Európai Bizottság új elnökének megválasztását - közölte pénteken a soros EU-elnök Svédország miniszterelnöke.

A svéd EU-elnökség eredetileg azt tervezte, az Európai Parlament július közepén megerősíti José Manuel Barroso eddigi bizottsági elnököt a poszton, erre azonban nem kerül sor - mondta Fredrik Reinfeldt, miután Stockholmban tárgyalt Nicolas Sarkozy francia elnökkel.

A svéd kormányfő elismerte, nem volt elegendő támogatás az EP-ben ahhoz, hogy még júliusban, az új összetételű parlament első plenáris ülésén szavazzanak Barroso bizottsági elnöki kinevezéséről. Úgy fogalmazott azonban, száz százalék, hogy a portugál konzervatív politikus el fogja nyerni a szükséges támogatást az Európai Parlament őszi ülésszakán. Október végén jár le az Európai Bizottság elnökének mandátuma.

Nicolas Sarkozy francia elnök úgy fogalmazott, mindegy, hogy július 15-én vagy szeptember 15-én választják meg az új elnököt, a lényeg, hogy ne legyen ellentét az Európai Tanács és az EP között.

Hans-Gert Pöttering, aki a most véget érő ciklusban az Európai Parlament elnöke volt, azt mondta, arra számít, hogy a konzervatívok és a szocialisták szavazataival már szeptemberben Barrosót választják meg újabb öt évre az Európai Bizottság élére.

Az EP szocialista frakciójának, továbbá a zöldeknek és a liberálisoknak fenntartásaik vannak Barroso újraválasztásával szemben. Csak az Európai Néppárt támogatta, hogy az EP még júliusban döntsön az új bizottsági elnök személyéről, de hiába a néppárti az EP legerősebb frakciója, egyedül, szövetségesek nélkül nincs abszolút többsége a plénumon.

Az EU-tagállamok állam- és kormányfői legutóbbi, júniusi csúcstalálkozójukon egyhangúlag támogatásukról biztosították az 54 éves volt portugál kormányfő újraválasztását. Ehhez a 736 EP-képviselő több mint felének a támogatása, vagyis 369 szavazat szükséges.

Fredrik Reinfeldt hétfőn egyeztet Stockholmban az új összetételű Európai Parlament frakcióinak vezetőivel a bizottsági elnök megválasztásának menetrendjéről. Brüsszelben vannak, akik úgy látják, célszerű lenne, ha csak a lisszaboni EU-reformszerződésről tartandó októberi írországi népszavazás után választanák meg az Európai Bizottság új elnökét.

Címlapról ajánljuk
Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.

Vitézy Dávid: Gyurcsányozás és Budapest-ellenes minisztérium helyett a város legyen a középpontban!

101 pontban hirdette meg főpolgármesteri választási programját. Sokkal több van szerinte Budapestben, ráadásul a külső kerületeket is magára hagyta a várospolitika, pedig ott lakik a budapestiek háromnegyede - mondta programadó-kampánynyitó rendezvényén Vitézy Dávid, az LMP által támogatott főpolgármester-jelölt.
VIDEÓ
Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Izrael megtámadta Iránt - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Péntekre virradóra megtörtént Izrael válaszcsapása Irán ellen, ennek hatására komoly esést láthattunk az Ázsiai piacokon, és kilőttek a nemesfémek, valamint az olaj is. Ezt követően az európai és amerikai tőzsdéken ugyan a kezdeti aggodalmakat követően nagyobb esés volt várható, a nyitásra azonban jelentősen javult a hangulat. Alapvetően az egész héten rossz hangulat uralkodik a világ tőzsdéin, az izraeli válaszcsapást már beárazták egy bizonyos mértékig a piacok.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×