eur:
388.86
usd:
360.82
bux:
68190.79
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A diplomáciai viszony megszakításával fenyegeti Teherán a bírálóit

Az iráni elnökválasztás szavazatainak újraszámlálását követelte tévényilatkozatában a német kancellár, és hasonló szellemben nyilatkozott a külügyminiszter is, aki a tüntetőkkel szemben alkalmazott karhatalmi erőszakot ugyanolyan megengedhetetlennek nevezte, mint az újságírók tevékenységének korlátozását.

A kancellár leszögezte, hogy Németország az iráni nép oldalán áll és követeli az alapvető szabadságjogok betartását, így a véleménynyilvánítás lehetőségét és a békés tüntetések engedélyezését. Angela Merkel szokatlanul kendőzetlen nyilatkozatában síkra szállt az elnökválasztás szavazatainak újraszámlálása mellett is.

Hasonló szellemben foglalt állást Frank Walter Steinmeier külügyminiszter is, aki a múlt héten magához rendelte a Berlinben akkreditált iráni nagykövetet és tiltakozott nála a Teheránban elkövetett jogtiprások ellen.

Alighanem az iráni feszültség lesz az egyik fő téma a kancellár amerikai tárgyalásain is. Angela Merkel csütörtökön a Fehér Házban felkeresi Barack Obama elnököt, aki egyik legmegbízhatóbb európai szövetségesének tekinti a német kancellárt.

Teheránban a külügyminisztérium szóvivője az ország belügyeibe történt durva beavatkozásnak minősítette a berlini bírálatokat. Utalt arra, hogy fontolóra vették német, valamint brit és francia diplomaták kiutasítását Iránból. Az Egyesült Államokkal Teherán nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot.

Az iráni parlament elnöke még fenyegetőbb hangú nyilatkozatot tett és kilátásba helyezte a diplomáciai viszony megszakítását Berlinnel, Londonnal és Párizzsal. Mint ismeretes ez a három kormány már jó ideje tárgyalásokat folytat az Európai Unió megbízásából Teheránnal az iráni atomprogramról.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×