eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Az izraeli költségvetés 250 millió dollárral támogatja a zsidó telepeket Ciszjordániában

Az izraeli költségvetés tervezetében 250 millió dollárnyi hitelt szánnak a megszállt palesztin területen lévő zsidó telepek fejlesztésére annak ellenére, hogy az amerikai elnök az ilyen fejlesztések leállítását akarja elérni - jelentette vasárnap az izraeli katonai rádió.

A 2009-2010-es költségvetési évre szóló tervezet, amelyet egy olvasatban már megszavazott a parlament, egymilliárd sékel (250 millió dollár) hitelt irányoz elő a lakásépítési és infrastrukturális beruházásokra. A rádió a részletekről annyit közölt, hogy 40 millió dollárt fordítanának egy új negyed felépítésére a Maale Adumim nevű, Jeruzsálemtől keletre fekvő nagy telepen, 125 millió dollárt pedig "különféle biztonsági kiadásokra" fordítanának.

A betelepítéseket ellenző, Békét Most! nevű mozgalom főtitkára, Jariv Oppenheimer úgy véli, hogy a telepekre szánt valódi közkiadások ennél még nagyobbak, de el vannak rejtve a költségvetés különböző fejezeteiben. "A látható számok csak a jéghegy csúcsát jelentik, és az izraeliek igen magas politikai és gazdasági árat fognak fizetni a telepekért" - jósolta.

A telepesek szervezetei viszont arra panaszkodnak, hogy Barack Obama amerikai elnök nyomása miatt kevesebb hitel jut ciszjordániai létesítményeikre. A telepeken 300 ezer zsidó telepes él.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×