eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

EP-választás: Képtelenség lesz "kordában tartani" a szélsőjobboldali erőket

Az Európai Parlament elnöke annak a reménynek adott hangot, hogy a szélsőjobboldal nem képes majd önálló frakciót alakítani a testületben.

Hans-Gert Pöttering hétfői - Angela Merkel kancellárral közösen tartott - berlini sajtóértekezletén sajnálkozásának adott hangot a szélsőjobb előretörése miatt, ugyanakkor úgy vélte, hogy képviselőiknek nem sikerül önálló frakciót létrehozni.

"A magam részéről meglehetősen kételkedem ebben" - fogalmazott az elnök, aki annak jelentőségét emelte ki, hogy az Európai Parlamentben változatlanul meghatározó többségben vannak az Európa-barát erők. Az euroszkeptikus képviselőket ugyanakkor arra szólította fel, hogy ne akadályozzák a parlament munkáját.

A német konzervatív politikus - aki a kereszténydemokrata unió (CDU) választási listáját vezette - elégedetten nyugtázta, hogy a néppárti frakció továbbra is a legerősebb parlamenti csoport, sőt növelte fölényét a szocialista pártok csoportjával szemben.

Pöttering - Merkel kancellárral együtt - megerősítette, hogy a jobboldali pártokat tömörítő néppárti frakció José Manuel Barrosót jelöli ismét az Európai Bizottság elnöki tisztségére.

Súlyos csapás


A Financial Times Deutschland című napilap választási szakértője egy sajtóbeszélgetés keretében rendkívül rossz hírnek nevezte, hogy Európa több országában - köztük Magyarországon, Szlovákiában, Dániában és Hollandiában előretörtek a szélsőjobboldali, illetve Európa-ellenes erők.

Úgy vélekedett, hogy mindez súlyos csapás azon pártok számára, amelyek az Európai Unió tagállamaiban immár szilárd alapokkal rendelkeznek. Wolfgang Schmied szerint előretörésük mindenekelőtt a nemzeti támogatottságot tükrözi.

A szakértő Pötteringnél borúlátóbban nyilatkozott a szélsőjobboldal várható európai parlamenti szerepléséről. Aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a következő parlamentben egy olyan képviselőkből álló, nagyobb csoport foglal majd helyet, akiktől - szavai szerint - távol áll a konstruktivitás, és a hagyományos pártok képtelenek lesznek "kordában tartani" őket.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

Új csodagyógyszer híre terjed a világban: megnéztük, mekkora az érdeklődés

A Novo Nordisk által végzett tanulmány szerint a Wegovy nevű gyógyszerét szedő betegek négy év elteltével átlagosan 10%-os súlycsökkenést értek el. Megnéztük, mekkora volt az internetes keresési érdeklődés a Wegovy iránt az elmúlt években és napokban világszerte, valamint Magyarországon. Emellett megnéztük azt is, hogyan teljesít a Google-keresésekben a Wegovy konkurense.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×