eur:
368.62
usd:
344.78
bux:
48287.25
2023. június 6. kedd Cintia, Norbert

"Kárpáti betyárnak" nevezte Orbán Viktort Jan Slota

Amint az várható volt, a szlovák parlament szerdán nagy többséggel jóváhagyta azt a nyilatkozatot, mely éles szavakkal bírálja a magyarokat. A törvényhozás rendkívüli ülését Orbán Viktornak a kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviselete kapcsán a közelmúltban elhangzott kijelentései miatt hívták össze.

A nyilatkozat elfogadását több mint hat és fél órás, indulatos vita előzte meg, melyben a kormánykoalíció pártjai kemény szavakkal bírálták Orbán Viktor és a Fidesz politikáját, de kijutott a gyakran alpári stílusú bírálatból az MKP-nak és annak elnökének, Csáky Pálnak is. A nyilatkozat elfogadása mellett a 93 jelenlévő honatya közül 73-an szavaztak, az MKP képviselői nemmel voksoltak. A másik két ellenzéki párt, a KDH és az SDKU honatyái nem vettek részt az ülésen.

A nyilatkozat egyebek mellett kifejezi mély nyugtalanságát a magyar társadalomban szélsőséges mértékben terjedő nacionalizmus, antiszemitizmus és xenofóbia miatt, beleértve a magyarországi szélsőséges szervezetek nyilvános szerepléseit is. Visszautasítja, hogy a Magyar Köztársaság politikai életének tisztségviselői határozzák meg a Szlovák Köztársaság független állampolgárainak, kit válasszanak meg képviselőnek a Szlovák Köztársaságban, és majd kinek az érdekeit képviseljék az Európai Parlamentben.

A vitában legindulatosabban Jan Slota bírálta a magyarokat, szerinte mielőbb törvényt kell elfogadni a Szlovák Köztársaság védelméről, a magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekménynek kellene minősíteni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nyilatkozatok helyett konkrét lépésekre lenne szükség, és - mint mondta - talán nem csak diplomáciaiakra.

Jan Slota szerint Szlovákia fenyegetettsége annál is nagyobb, mivel a felmérések szerint a Fidesz nagy fölénnyel nyeri majd meg a magyarországi parlamenti választásokat. Az igazi veszélyt pedig az jelenti, hogy a Fidesz a Jobbikkal együtt kétharmados többséget szerezhet - figyelmeztetett a pártelnök, aki Orbánt Viktort "kárpáti betyárnak" nevezte.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít
Exkluzív

Sós Csaba: eddig nem sikerült jól Milák Kristóf vb-felkészülése, de nála ez nem számít

Nem vállal újabb számokat a júliusi fukuokai világbajnokságon az olimpiai bajnok úszó, mert a felkészülésének az utolsó időszakai nem sikerült jól Sós Csaba szerint. A szövetségi kapitány részleteket nem akart elárulni, de hozzátette, Milák Kristóf 2020-ban három héttel a súlyos Covid-megbetegedés után is képes volt világklasszis úszásra.
AKTUÁLIS
VIDEÓ
Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Minimális emelkedéssel zártak a Wall Streeten

Tegnap egy mérsékeltebb hangulatromlás volt megfigyelhető a tőzsdéken, a nap végére Európa és az USA is lefordult. Utóbbiban részben az is szerepet játszott, hogy az Apple a napon belüli történelmi csúcs után esni kezdett, miután a cég bemutatta új AR-headsetjét, amelynek ára 3500 dollár - magasabb, mint amire sokan számítottak. Ezt követően ma az ázsiai tőzsdéken vegyes mozgásokat láttunk, és Európában is folytatódnak a bizonytalan mozgások, így csak minimális elmozdulásokat látni. Ugyanez mondható el az Egyesült Államokról is, ahol a kezdeti esést később mérsékelt emelkedés váltotta fel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×