INFORÁDIÓ
2023. március 28. kedd
Gedeon, Johanna

"Kárpáti betyárnak" nevezte Orbán Viktort Jan Slota

Infostart

Amint az várható volt, a szlovák parlament szerdán nagy többséggel jóváhagyta azt a nyilatkozatot, mely éles szavakkal bírálja a magyarokat. A törvényhozás rendkívüli ülését Orbán Viktornak a kárpát-medencei magyarság európai parlamenti képviselete kapcsán a közelmúltban elhangzott kijelentései miatt hívták össze.

A nyilatkozat elfogadását több mint hat és fél órás, indulatos vita előzte meg, melyben a kormánykoalíció pártjai kemény szavakkal bírálták Orbán Viktor és a Fidesz politikáját, de kijutott a gyakran alpári stílusú bírálatból az MKP-nak és annak elnökének, Csáky Pálnak is. A nyilatkozat elfogadása mellett a 93 jelenlévő honatya közül 73-an szavaztak, az MKP képviselői nemmel voksoltak. A másik két ellenzéki párt, a KDH és az SDKU honatyái nem vettek részt az ülésen.

A nyilatkozat egyebek mellett kifejezi mély nyugtalanságát a magyar társadalomban szélsőséges mértékben terjedő nacionalizmus, antiszemitizmus és xenofóbia miatt, beleértve a magyarországi szélsőséges szervezetek nyilvános szerepléseit is. Visszautasítja, hogy a Magyar Köztársaság politikai életének tisztségviselői határozzák meg a Szlovák Köztársaság független állampolgárainak, kit válasszanak meg képviselőnek a Szlovák Köztársaságban, és majd kinek az érdekeit képviseljék az Európai Parlamentben.

A vitában legindulatosabban Jan Slota bírálta a magyarokat, szerinte mielőbb törvényt kell elfogadni a Szlovák Köztársaság védelméről, a magyar egység szorgalmazását pedig szélsőséges mozgalmak népszerűsítésének, vagyis bűncselekménynek kellene minősíteni. Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy nyilatkozatok helyett konkrét lépésekre lenne szükség, és - mint mondta - talán nem csak diplomáciaiakra.

Jan Slota szerint Szlovákia fenyegetettsége annál is nagyobb, mivel a felmérések szerint a Fidesz nagy fölénnyel nyeri majd meg a magyarországi parlamenti választásokat. Az igazi veszélyt pedig az jelenti, hogy a Fidesz a Jobbikkal együtt kétharmados többséget szerezhet - figyelmeztetett a pártelnök, aki Orbánt Viktort "kárpáti betyárnak" nevezte.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018