eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Nemzeti hisztéria és magyar ellenségkép a szlovák parlamenti koalíció létszükséglete?

A szlovák politikai alapvető problémája abban rejlik, hogy Magyarországot és a magyarokat "természetes ellenségnek" tekinti, s ennek bizonyítéka, a parlament rendkívüli ülésének összehívása - írta a Sme című liberális szlovák napilap kedden.

A szlovák parlament rendkívüli ülésének összehívása -  "a nemzeti hisztéria olyan megnyilvánulása, amelynek ösztönzőjeként a Fidesz elnökét csak a Viagrához lehet hasonlítani" - vélte Peter Schutz, a pozsonyi lap jegyzetének szerzője. Ugyanakkor Orbán Viktornak a Kárpát-medencei magyarság európai parlamenti (EP) képviseletét érintő esztergomi kijelentéseit "mérgezőnek, provokatívnak és légkörszennyezőnek" minősítette a szerző. Szerinte ezt Orbán jól tudja, hiszen "a nemzeti populizmus, a sokatmondó jelképeket tartalmazó kommunikáció, amely nem veszi figyelembe a következményeket, sem a reálpolitikai jövőt, a Fidesz kampány része".

Mindezek ellenére a Sme szerzője a rendkívüli parlamenti ülés összehívását olyan paranoiának minősítette, amelyben az ellenségkép és a veszély a koalíció önmeghatározásának a része. Szerinte nyugodtan le kell szögezni, hogy akárhány képviselője is lesz a magyaroknak az Európai Parlamentben, az egy milliméternyit sem viszi előbbre Orbán, Tőkés és Csáky nemzeti terveit, mert ezekről a hazai parlamentek döntenek. Szlovákiában például csak akkor lehet bármiféle autonómiát bevezetni, ha azt a 150 tagú parlamentben 90 képviselő fogja támogatni.

"Ennek a paranoiának a lényege abban a felfogásban van, hogy Magyarország, a magyarok természetes ellenség, s ha valaki kijelenti, hogy nagyobb számú képviseletükre van szükség, az automatikusan Szlovákia érdekeinek veszélyeztetését jelenti. Ezt politológiailag nem lehet elemezni, ezt csak gyógyítani lehet" - írta Peter Schutz.

A Sme kommentátora szerint amit viszont érdemes elemezni, az az, hogy Orbán és a Fidesz legnagyobb vetélytársát ebben a választásban nem a szocialisták, hanem a radikális Jobbik jelenti. Orbán ennek rendeli alá kampányát. Az egyetlen dolog, amivel Orbánnal Szlovákiában egyetérthetünk, hogy a Jobbikot kívül kell tartani a valós politikán - zárta jegyzetét a Sme.

Az Új Szó című szlovákiai magyar lap ismerteti annak a határozati javaslatnak néhány elemét, amelyet a szerdai rendkívüli parlamenti ülésen kellene elfogadni Pozsonyban. A határozati javaslat szerint a szlovák parlament "nagyra értékeli a Szlovák Köztársaság magyar nemzetiségű polgárainak hozzájárulását az ország közös értékeihez" és "mély nyugtalanságát fejezi ki amiatt, hogy a magyar társadalomban terjed a nacionalizmus, az antiszemitizmus és az idegengyűlölet".

A testület ugyanakkor "nyugtalankodik a Fidesz felelőtlen nacionalista retorikája" miatt, illetve amiatt, hogy "az MKP jelenlegi vezetése hozzájárul a Szlovákia és Magyarország közötti feszültség növekedéséhez".

A határozati javaslat szerint a szlovák parlament "visszautasítja, hogy magyar politikusok határozzák meg, kit válasszanak Szlovákia szuverén polgárai" és hogy "a szlovákiai képviselők kit képviseljenek", valamint "elutasítja a magyar nemzet politikai egységesítését a határok felett".

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×